"Kui ma oleksin riigikogu liige, hääletaksin sellise otsuse poolt," ütles Tarand Delfile.

Samas möönis ta, et sellel sammul on ka miinuseid. Näiteks õppurid ja õppejõud eelistavad elada Tallinnas, projekt on kulukas, loetles ta.

Siiski kaalub vajadus regioonis julgeolekut, stabiilsust ja igapäevast toimetulekut tekitada miinused üles, leidis Tarand.

"Hinnasildist ei maksaks ka väga suurt kära teha, sest kui siseministeeriumi arvutus leiab, et Tallinnas kuluks asutuse renoveerimisele 81 miljonit ning Ida Virumaal 98, siis vahe on kõigest 17 miljonit," kalkuleeris ta. "Sellist summat on võimalik eelarves ette kujutada küll."

Ka ei ole Tarandi hinnangul ületamatuks takistuseks õppejõudude elamine väljaspool Narvat. "Kui mitmed valitsuse ministrid saavad Tartust Tallinna tööle käia, siis ei peaks Tallinnast Narva reisimine ilmvõimatu olema," võrdles ta.

Tartu ülikooli Narva kolledž

"Mäletan Narvas töötamise ajast aastal 1993, kuivõrd positiivselt mõjutasid seal linnas ja regioonis kulgenud protsesse valitsuse eriesindaja ja mitmetest ministeeriumidest lähetatud spetsialistide kohalolek," meenutas Tarand.

Tarandi sõnul ei moodustanud eriesindajad mitte mingit asutust, vaid oli väike kuueliikmeline grupp. "Aga meist oli abi nii Narva eestlastele kui ka Eesti Vabariiki hästi suhtunud muudest rahvustest narvakatele," hindas ta.

Tartu Ülikooli Narva kolledži mõju on Tarandi hinnangul juba kordades suurem. "Minu meelest on kõik selle asutuse rajajad ja elushoidjad väärt enamat, kui üks teenetemärk ealeski väljendada saaks," lisas ta. 

Eriti imelikuks peab ta ülikooli kogemuse taustal arvamust, et Narvas paiknev õppeasutus hakkaks kasvatama riigireetureid. 

IRL-i fraktsioon kiitis aprilli alguses heaks siseminister Ken-Marti Vaheri ettepaneku viia praegu Tallinnas pesitsev sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale.

Peaminister Andrus Ansip on öelnud, et sisekaitseakadeemia uue hoone ehitamine nõuab raha, mida riigil praegu pole, kuid mida loodetakse saada Euroopa Liidult. Siseministeeriumi hinnangul maksaks akadeemia hoone ehitus Ida-Virumaale 98,7 miljonit eurot.