Ka koalitsioonipoliitikud leiadsid ETV saates "Foorum", et kui kellegi huve on riivatud, võiksid nad pöörduda kohtuse.

Keskerakonna juhatuse liikme Kalle Klandorfi sõnul ei ole konkreetsete nimede ja pildide toomine kaitsepolitsei aastaraamatusse õige. Kapo nimelt avaldas Yana Toomi ja Mihhail Kõlvarti nime.

Klandorf märkis, et Keskerakonna inimesed kohtusid ka õiguskantsleriga, kelle arvates on riivatud inimese põhiõigusi ja vabadusi. „Mina kapo asemel niimoodi ei teeks ennetustööd,“ ütles Klandorf. „Tegelik ennetamine on niimoodi, et inimesed võib välja kutsuda ja nendega vestelda, aga täna paisati välja kahtlustused.“

Ka sotse esindav Andres Anvelt leidis, et kapo aastaraamatust saab sel moel midagi Õhtulehe taolist, kes võib välja paisata mingi kahtluse.

Anvelti arvates lõhestas kapo aastaraamat ja sellele reaktsioonina avaldatud Vene saatkonna avaldus Eesti ühiskonda veelgi. Vene pool saavutas tema sõnul eesmärgi – vastandada veelgi rohkem eestlasi ja venelasi.

Koalitsioon soovitab selgust saada kohtust

Reformierakonna fraktsiooni liikme Peep Aru arvates ei pingutanud kapo oma aastaraamatus avaldatud infoga üle. „Ma arvan, et on päris normaalne, et kapo meie inimeste tähelepanu läbi aastaraamatu nendele asjadele juhtis,“ ütles Aru.

Samas lisas ta, et demokraatlikus ühiskonnas, kui keegi tunneb, et teda on riivatud, on võimalik pöörduda kohtusse. „Aga kapo on kohustatud koguma informatsiooni,“ märkis Aru.

Ka IRL liige Marko Pomerants leidis, et õiguslikus mõttes oleks tõesti kasulik anda asi kohtusse ja selgitada välja, kelle õigusi on kapo aastaraamatus riivatud.

Kapo kirjutas aastaraamatus, et Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti tegevus vene koolide eestikeelsele õppele ülemineku vastustamisel klapib täpselt Venemaa ametliku välispoliitilise seisukohaga. Lisaks on Kõlvartil tähelepanuväärsed varjatud ja avalikud kontaktid Vene saatkonna kultuuridiplomaat Juri Tsvetkoviga, mida viimane võib kapo hinnangul kasutada Kõlvarti mõjutamiseks ja suunamiseks. Kohtumistest avaldas kapo ka pildid.

Eestikeelsele õppele ülemineku võttis enne 2011. aasta riigikogu valimisi enda peale Yana Toom, kes toona oli Tallinna abilinnapea haridus- ja kultuuriküsimustes ning nüüd on riigikogu liige.