„Kui me tabame kellegi kedagi tapmas, siis see on ju fakt,“ arutles Raudsaar. „Tema puhul on tõestust leidnud fakt, et see oli massiline tapmine.“

„Kuivõrd kuritegu on erandlik, siis ka lähenemine sellele peaks olema erandlik,“ kommenteeris Raudsaar Delfile Breiviki kohtuprotsessi kajastamist meedias. „Norra meedia jaoks on see kindlasti suur küsimus.“

Raudsaar pidas võimalikuks, et muidu me oma ülima tolerantsuse või poliitilise korrektsusega õõnestaksime tolerantse maailma alustalasid, lastes tekkida omakohtul. Samas on Raudsaare sõnul selge see, et iga inimene väärib õiglast kohtumõistmist seaduste järgi.

Kajastada, aga mitte üleliia

Raudsaar viitas ühele välismeedias kõlanud Breiviki juhtumi ohvri intervjuule, kes rääkis, et istungi kajastamine on vajalik meie tervenemise jaoks. See temaatika tuleb läbi käia ja läbi arutada, nõustus ka Raudsaar ohvriga, kes rääkis, et kavatseb isegi kohtusaali minna, et näha oma silmaga Breivikit, keda ta viimati nägi saarel oma kaaslaste pihta tulistamas.

„Kahtlemata võib see olla vajalik,“ kõneles Raudsaar. „Meedia ei saa seda teemat vältida.“

Kõigest hoolimata ei arva Raudsaar, et kogu istungist peaks tegema teleülekandeid. Mõistlikum oleks sellest kokkuvõtete avaldamine nagu ka natside üle peetud Nürnbergi protsessil olid kinokroonikad.

Raudsaar tõi välja, et tänapäeval on väga tähtis roll pildilistel mälestuskildudel, sest meie kultuur on väga suuresti pildiline. „Praegu on jäänud meie mällu pilt sellest, kuidas Brievik oma propaganda filmi vaadates nutma puhkes. See ei ole ju mingi kahetsus.“ .

Raudsaar pidas võimalikuks, et kui kohtualuse iga meeleliigutus või žest pälvib suure tähelepanu, võib see varjutada kogu protsessi mõtte — juhtida tähelepanu inimsusevastastele kuritegudele.

Vastates küsimusele, kas Breiviki kohtuistung on ajaloos esmakordne võrdles Raudsaar Breiviki kohtuistungit Nürnbergi protsessiga. Tema hinnangul on vahe selles, et siis ei olnud ajakirjandus nii pildiline ja puudus ka sotsiaalmeedia. „Sellises protsessis ei ole midagi uut, aga selle kajastamises on uut, sest meil on teistsugused tehnilised vahendid.“