Obama ütles Ameerika riikide tippkohtumise lõpetuseks toimunud pressikonverentsil, et ootab kõigilt agentidelt väärikust ja moraalikindlust ning kõigilt USA riigiametnikelt kõige kõrgematest standarditest kinnipidamist välismaal teenides, kirjutab Washington Post.

Kui väited, et mehed tõid kolmapäeval prostituute oma hotellitubadesse osutuvad tõeks, lubas Obama vihaseks saada. „Me esindame Ühendriikide rahvast,“ ütles Obama.

Salateenistus saatis mehed administratiivpuhkusele ning alustas sisejuurdlust. Agendid, kes saadeti Cartagenast minema neljapäeval ja keda asendas reedel vahetult enne Obama saabumist uus meeskond, toodi tagasi Washingtoni ja kuulati üle ametialase vastutuse büroo poolt, mis on agentuuri sisekontroll.

USA kaitseministeerium alustas oma juurdlust, sest selgus, et viis nende töötajat, kes ööbisid salateenistuse meestega samas hotellis, rikkusid ööl vastu neljapäeva liikumiskeeldu. Kõik töötajad olid osa meeskonnast, kelle ülesanne oli valmistada ette logistika ja turvameetmed enne Obama saabumist.

Väidetav prostituutide teenuste kasutamine tuli päevavalgele pärast seda, kui ühel agentidest tekkis neljapäeva hommikul ühe naisega vaidlus tasu üle ning Colombia politsei teatas juhtunust USA saatkonda.

Skandaali sattunud agendid on erinevate ülesannetega salaagendid, kes tegelevad presidendi ja teiste kõrgetasemeliste isikute isikliku kaitsega ning logistilise toetuse ja hoonete turvalisusega.