Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles Delfile, et pärast 11. augusti rünnakut kaitseministeeriumile on läbi viidud põhjalik turva-analüüs ning samuti on Põhjamaades toimunud terrorirünnakute ja Eestis olnud tulirelvaga rünnakute tõttu muutunud üldine ohuhinnang.

Säärastele rünnakutele viidates märkis Kuimet, et seniste turvameetmete karmistamine ning välise turvaperimeetri laiendamine on muutunud vältimatuks.

Nõnda on juba kaitseministeeriumi külalistele peauksest sissepääs piiratud ning hoonet turvava kaitseliidu valveüksuse võimekust märkimisväärselt suurendatud. Kuidas valveüksuse võimekust suurendati ning mitu kaitseliitlast korraga valves on, ei soostunud Kuimet täpsustama.

Suuremad muudatused on aga alles ees. Nimelt rajatakse ministeeriumi fuajeesse lähikuudel külalistele turvakontrolliala ning majja sisenevaid külalisi hakatakse Kuimeti kinnitusel senisest põhjalikumalt kontrollima.

Maja ümbruses liiklust piirama ei hakata, kuid kaitseministeeriumi hoone Solarise-poolse kõnnitee äärde püstitatakse turvaperimeetri laiendamiseks betoonist tõkised, mis ei lase autot otse kaitseministeeriumi kõrvale kõnniteele parkida. "Tõkised ei hakka segama ei jalakäijaid ega ka sõiduteel sõitvaid autosid," kinnitas Kuimet.

Tallinna kultuuriväärtuste amet ei lubanud rajada maja ette pääslahoonet

Kuimeti sõnul pole paraku võimalik enam rajada ümber ministeeriumihoone, mis asub tiheda hoonestusega kesklinnas, piisava suurusega turvaperimeetrit, mis kaitseks kõigi julgeolekuohtude eest. Turvakontrolliala ning betoonist tõkistega pole mehe sõnul võimalik maandada kaugeltki kõiki turvariske ja ohte.

Kuimet märkis, et Tallinna kultuuriväärtuste amet ei lubanud muinsuskaitseliste piirangute tõttu ministeeriumi hoone ette rajada eraldi pääslahoonet, mis oleks aga täielikult välistanud kuritegelike kavatsustega inimeste pääsemise ministeeriumi hoonesse.

Seega saaks kaitseministeerium tagada kõik turvanõuded vaid uue hoone ehitamisega asukohta, kus saaks ümber hoone rajada ka piisava suurusega julgeolekuperimeetri. Praegu ei vasta hoone kaasaegsetele julgeolekunõuetele ning suuresti on põhjuseks hoone asukoht, linnaruum ja selle kujundamisest tulenevad piirangud.

Uue võimaliku hoone rajamine on aga Kuimeti kinnitusel mitmeid aastaid kestev protsess, mistõttu parandatakse kaitseministeeriumi turvameetmeid praegu selle piirini, mida praegune asukoht hädapäraselt võimaldab.

Seoses kaitseministeeriumi uue hoone rajamisega lõplikku otsust tehtud ega tähtaega vastu võetud ei ole, vaid seda kaalutakse Kuimeti sõnutsi põhjalikult. Kuna praegu on prioriteediks hoopis ajateenijate olme- ja väljaõppetingimuste parandamine, siis märkis Kuimet, et uut hoonet kindlasti sõdurite olme- ja väljaõppetingimuste arvelt ei rajata.