Justiitsminister Kristen Michal tõi advokatuuri üldkogul välja fakti, et eelmisel aastal kasvas riigi õigusabi osutavate advokaatide arv 178 advokaadini, olles aasta varem veel 150.

"Siiski ei ole kasvanud selle osakaalu protsent advokatuuri liikmetest, kuna kasvanud on ka liikmete arv. Kui protsentides väljenduda, siis kui üle-eelmisel aastal oli õigusabi osutajate osakaal 21 protsent, siis eelmisel aastal kasvas see 22 protsendini kõigist advokatuuri liikmetest. Loodetavasti otsustab tulevikus veelgi enam advokaate osutada riigi õigusabi," lausus Michal.

"Suurenenud vajadus on suurendanud ka riigipoolset eraldist, mis sel aastal kitsaste eelarvetingimuste kiuste on üle 850 000 euro võrra suurem, kui aasta varem. Samas oleme otsinud advokatuuriga koos ka võimalusi selle raha paremaks kasutamiseks ning advokatuur tegi ettepaneku, et tsiviil- ja haldusasjades määraks kohus riigi õigusabi algul üksnes selleks, et advokaat analüüsiks asja perspektiivikust." ütles minister.

Veel tõi minister kõnes välja eelmisel aastal advokatuuriga koostöös algatatud Ida-Viru stipendium, mille 2011. aasta suvel said kaks esimest stipendiaati. "Projekt on esialgu kavandatud viieks aastaks, kuid selle õnnestumise korral ei ole välistatud, et jätkame sellega. Käesoleval aastal ühineb projektiga ka prokuratuur ja see võimaldab maksta stipendiumi juba kolmele inimesele," ütles justiitsminister.

Seadustest rääkides tõi Kristen Michal oma kõnes välja jälitustegevuse õiguskorralduse, millest ta kõneles ka eelmisel üldkogul. "Nüüdseks on kriminaalmenetluse seadustiku muutmise eelnõu esitatud riigikogule ning seda menetletakse õiguskomisjonis. Muudatuste eesmärk on viia jälitustegevuse õiguskorraldus vastavusse Euroopa inimõiguste kohtu nõuete ja põhiseadusega, arvestades samal ajal ka õiguskaitseasutuste vajadusi kuritegude avastamisel ja tõkestamisel ning tõendite kogumisel kriminaalmenetluses," lausus minister.

Sel aastal suurenes riigi õigusabiks kasutatav summa justiitsministeeriumi eelarves ligi veerandi, ehk üle 850 000 euro võrra ning on sel aastal kokku ligi 3,8 miljonit eurot. Õigusabi kohtutes osutab advokatuur, kes selle raha otstarbeka ja sihipärase kasutamise osas ka oma ettepanekuid esitab.

Lisaks advokatuuri poolt osutatavale õigusabile toetab justiitsministeerium ka tasuta esmast õigusnõustamist, mis on suunatud näost näkku nõustamiseks vähekindlustatud inimestele ning erivajadustega inimestele. Justiitsministeeriumi partneriks tasuta esmase õigusnõu andmisel on SA Õigusteenuste büroo ja Juristide Liit, kes annab õigusnõu Õigusapteekide nimetuse all.