“NATO on nii poliitiline kui ka sõjaline organisatsioon, mille ülesanne on kaitsta liitlasi. Täpselt sihitud ja jõuliselt korraldatud küberrünnak võib 21. sajandil olla purustavam kui tavaline raketilöök,” ütles Eesti riigipea. “Edukas küberrünnak, mis tabab riikliku julgeoleku mõttes tundlikku taristut, võib kasvada suureks kriisiks.”

USA välisministeeriumi küberküsimuste koordinaatori Chris Painteri kokkukutsutud ümarlaud, mis ühendas Ühendriikide olulisemate valitsusasutuste – Valgest Majast küberväejuhatuseni – küberjulgeoleku tipptegijaid, arutles, millised jõupingutused on hädavajalikud igas riigis eraldi ning samuti NATO-siseselt, tagamaks enda kaasaegset julgeolekut.

Küberjulgeolek peab järele jõudma NATO traditsioonilistele sõjalistele võimekustele ja alliansi heidutusvõimele,” ütles president Ilves.

Küberjulgeolek tähendab nii riiklikult toetatud rünnakute tõrjumist militaar- ja tsiviiltaristu vastu, küberkuritegevuse avastamist ja sellele vastu seismist, intellektuaalse omandi kaitset, kus edukas sissetung võib minutitega röövida kümneid-sadu miljoneid eurosid-dollareid tehnoloogia õnnestunud varguse puhul.

“Selleks kõigeks vajame iga riigi enda panust, tihedat rahvusvahelist koostööd, ka NATO ja Euroopa Liidu vahel ning tulemuslikku partnerlust avaliku ja erasektori vahel,” kinnitas Eesti riigipea.

Ta meenutas, et Washingtonist tunnise lennusõidu kaugusel Bostonis tegutseb kahe noore eestlase asutatud idufirma CrabCAD, mis ühendab maailmas juba üle 150 000 mehhaanikainseneri püüdlused teha midagi head ja kasulikku.

“Sellist kõigile osalistele kasuliku koostöö võrgustikku vajavad täna küberjulgeoleku kujundajadki,” ütles president Ilves, tuues eeskujuks ka Eestis tegutsevat Küberkaitseliitu, mis koondab riigikaitselistes huvides vabatahtlikke infotehnoloogia alalt.

Ühendriikide välisministeeriumi ümarlaual osalesid samuti Eesti Riigi Infosüsteemi Ameti esindajad eesotsas peadirektor Jaan Priisaluga.

President Ilves kohtus eile Washingtonis Valge Maja küberjulgeoleku koordinaatori Howard Schmidti, Freedom House’i presidendi David Krameri ja USA välisministri juhtiva nõunikuga innovatsiooni alal Alec Ross’iga ning esines strateegiliste ja rahvusvaheliste suhete keskuse (CSIS) riigimeeste foorumil.