„Pidage meeles, et tuumarelvade, kaugmaarakettide ja biokeemiliste relvade pidev arendamine ja säilitamine on õige viis rahu hoidmiseks Korea poolsaarel, ja ärge kunagi kaotage valvsust,“ öeldakse testamendis, mida tsiteeris Jaapani tabloidnädalaleht Shukan Bunshun AFP vahendusel.

Lugupeetud Lõuna-Korea mõttekoja NK Strategic Information Service Centre (NKSIS) juht Lee Yun-keol sai testamendi „kõrgele Põhja-Korea ametnikule väga lähedal seisvalt isikult“, teatas Jaapani väljaanne.

Lee on 44-aastane ülejooksik, kes sai hariduse Põhja-Korea eliitülikoolis, enne kui põgenes 2001. aastal ja saabus Lõuna-Koreasse 2005. aastal.

NKSIS-i teatel töötas Lee teadlasena Põhja-Korea riiklikus organisatsioonis, mille ülesanne oli Kim Il Sungi ja Kim Jong Ili tervise ja pikaealisuse tagamine.

Lee, kes väidab, et on endiste kolleegidega põhjas endiselt kontaktis, ütles, et nädalalehe artikkel on täpne.

Suure tiraažiga Shukan Bunshun ei avaldanud testamendist fotot, kuid avaldas mitmeid tsitaate, mis on väidetavalt dokumendist pärit.

„Me peame võitma psühholoogilise sõja USA-ga. Tõustes aukartustäratavaks seaduslikuks tuumariigiks, peame me nõrgendama Ameerika mõju Korea poolsaarel ning tegema tööd rahvusvaheliste sanktsioonide kaotamiseks, et ette valmistada väliseid tingimusi majanduslikuks arenguks,“ öeldakse testamendis.

Kim Jong Il suhtus nähtavasti ettevaatlikult Põhja-Korea peamisse liitlasesse Hiinasse. Ta ütles, et Hiina on maa, millel on praegu Põhja-Koreaga kõige lähedasemad suhted, kuid temast võib saada maa, mida tuleb tulevikus karta kõige rohkem.

„Ajalooliselt on Hiina maa, mis on tekitanud meie maale raskusi. Pidage see meeles ja olge ettevaatlikud... Vältige ärakasutamist Hiina poolt,“ ütles Kim väidetavalt oma testamendis.

„Soulis on olnud kuulda kuulujutte, et Kim Jong Il kirjutas oma testamendi üles ning Souli võimud said enda kätte selle koopia ja analüüsivad seda nüüd,“ kommenteeris Põhja-Korea uuringute ülikooli professor Yang Moo-jin.