„Hematoloogiliste haigete ravis on viimasel kümnendil toimunud oluline areng – ka kõige raskemate prognooside puhul on täna lootust ning üldjuhul tervistub ägedast leukeemiast ka enamik lapsi. Võiks ütelda, et vähist on saanud pigem krooniline haigus, mida võiks võrrelda näiteks kõrgvererõhutõvega. Vähk nõuab samuti pidevat enesega tegelemist, kuid tänapäeval on enamikel juhtudel sellega võimalik siiski edasi elada,” ütles Eesti hematoloogide seltsi president ja konverentsi peakorraldaja dr Edward Laane.

„Hematoloogilised haigused ei ole suure esinemissagedusega, mistõttu on ravitulemuste parandamiseks vaja teha laiaulatuslikku rahvusvahelist koostööd,” rääkis dr Edward Laane. „Balti hematoloogia konverentsi ülesanne on seda koostööd arendada, eriti regionaalsel tasandil. Lisaks traditsioonilistele kasvajahaigustele on eraldi tähelepanu veritsushaigustel: hemofiilial ja trombofiilial ning hematoloogide väljaõppel. Koostöös Eesti hematoloogide seltsi ja ravimiametiga toimub veel eraldi sessioon uute ravimite tsentraalsest registreerimisest Euroopas.”

Tänasest laupäevani Radisson Blu hotellis toimuv Balti hematoloogia konverents käsitleb hematoloogiat laiapõhiselt. Kohal on 118 delegaati ja esinejat Eestist, Lätist, Leedust ning 29 teistest välisriikidest, sh Soomest, Rootsist, Inglismaalt, Hollandist, Venemaalt. „Me kaasame tippesinejaid, kes toovad valdkonna teadmist suurema elanike arvuga riikidest, kus haiguse esinemissagedus ja avastamine on suurem ning seetõttu saame kuulda ka kogemustest, mida meil ei pruugi olla,” selgitas Edward Laane. „Kuna patsientide elulemus on paljudel juhtudel, nt müeloomi puhul oluliselt paranenud, siis tuleb teadlikkust haiguse ja ravivõimaluste kohta tõsta.”