Saarte Hääl kirjutas täna, et Kuressaare haigla õendus- ja hooldusraviosakonnas suri aasta alguses kontrolli alt väljunud viiruse tõttu nädalaga viis patsienti. Ajalehe andmetel võeti nädal aega osakonda vastu uusi patsiente ega pandud välja viirusnakkuse eest hoiatavat teadet.

Kuressaare haigla juhatuse esimees Viktor Sarapuu ütles Delfile, et ühe nädala jooksul suri osakonnas tõesti viis patsienti, kuid kindlasti ei saa öelda, et seda viiruse tõttu. Nimelt oli kahel patsiendil väga kaugele arenenud vähkkasvaja ning ühel fataalne ajuinfarkt, nii et patsient jõudis haiglas viibida alla ööpäeva.

Sarapuu märkis, et hooldusravi osutavates asutustes on suremus üldiselt suurem ning seda patsientide ea ning raske kuluga krooniliste haiguste tõttu. Viirusepuhanguga seoses ütles haiglajuht, et välja olid pandud hoiatavad teated, mis soovitasid viirusepuhangu küüsis oleva osakonna patsiente mitte külastada. Samuti tugevdati hügieeni täitmise nõudeid.

Sarapuu sõnul kuulub õendushoolduse teenuste hulka ka hospiitsi ehk väärika suremise teenus, mis suremuse näitajat omakorda oluliselt suurendab. Selle teenuse kasutamise võimaldamine näitab Sarapuu kinnitusel aga õendushoolduse kõrget taset.

Õdede arvu plaanis suurendada

Saarte Hääle andmetel on haiglas teravaks probleemiks personalinappus ning möödunud suvel tegi hooldusraviosakonda kontrollinud terviseamet haiglale ka märgukirja, kuna oli täitmata nõue, mille järgi peavad üldõed hooldusravis töötama ööpäevaringselt.

Läinud aasta esimese poolaasta töö tulemuste põhjal oli Sarapuu sõnul patsientide õendushooldusabi teenuse vajaduste kvaliteetne rahuldamine ohus, kuid tänu uuele meeskonnale suudeti haigekassaga sõlmitud leping täita.

Meeskonnas on nüüd 20-aastase õendustöö ja kuueaastase juhtimiskogemusega õendusjuht Aina Vasar ning suure kliinilise töö kogemusega arst Juhan Nemvalts. „Tänu uue meeskonna pingutustele täiteti 2011. aasta leping,” lausus Sarapuu.

Sarapuu sõnas, et õendushoolduskeskuses on hetkel 25,5 ametikohta, seal hulgas 5,5 õenduspersonali ja 16,75 hoolduspersonali ametikohta. „Õdede arvu on kavas veelgi suurendada. Et leida õdesid, kes sooviksid just sinna tööle asuda, see nõuab head meeskonnatööd,” märkis haiglajuht.

Osakonnas ruumi kuni 33 haigele

Eelmisel aastal viis Kuressaare haigla Euroopa regionaalarengu fondi toetusega läbi rekonstrueerimise, mille käigus sai haigla Saarte Hääle sõnutsi olemasolevale 26 kohale A-korpuses juurde 47 kohta haigla C-korpuses. Ajalehe allika sõnul ei võetud kasutusele uusi kohti, vaid 26 voodikohaga hooldusraviosakonda paigutati juurde kuus täiendavat voodit, mistõttu on osakond ülerahvastatud.

Viktor Sarapuu märkis, et A-korpuses on projekti järgi, mis poleks sotsiaalministeeriumi ja teiste ametiasutuste kontrolli ja heakskiiduta Euroopa raha saanud, kuni 33 voodikohta. Keskmine voodite arv aastas on 26, kuid seda 80-protsendilise täituvuse korral. Aasta algusest tänaseni on osakonnas olnud 30 ja rohkem haiget neljateistkümnel päeval.

„Vastavalt plaanidele on C-korpuse korrustel reaalne valmidus õendushooldusvoodite avamiseks. Need võetakse kasutusele siis, kui tuleb järele rahastamine ja selleks on ka patsientidepoolne nõudlus. Praegu on C-korpuse III korrusel avatud kuus voodikohta,” sõnas Sarapuu.