Rahvusvahelise Parlamentaarse Liidu (IPU) 126. assamblee oli pühendatud teemale: Parlamendid ja inimesed, vahet ületades. Sel teemal toimus assambleel peamine debatt, kus võtsid sõna mitmekümne eri maa esindajad.

"Mina kõnelesin võimalusest lähendada parlamendi liikmeid ja teisi inimesi läbi ühise töö kogukonna hüvanguks," selgitas Kõiv.  Eestis toimus 2008 aastal esmakordselt talgupäev, mille käigus koristati Eestimaa puhtaks ebaseaduslikult ladustatud prügist. Peale seda on ingliskeelse nime all „Let`s do it“ kampaania levinud üle maailma ning 2012 aastal toimuvad lausa 91 riigis koristustalgud. 

IPU-s on moodustatud kuus (Aafrika, Araabia, Aasia-Vaikse ookeani, Euraasia, Ladina-Ameerika ja Kaksteist Pluss) geopoliitilist gruppi, Eesti kuulub neist viimasesse."Kaksteist Pluss grupi koosolekul arutasime ja kiitsime heaks konkreetsed kärpe-ettepanekud parlamentide organisatsiooni 2013. aasta eelarvet silmas pidades. Kärpeplaani eestvedajaks on rootslasest parlamendisaadik, kes korraldab ka IPU esitamist Nobeli rahupreemiale," rääkis Kõiv. 

Riigikogu liikmed osalesid ka IPU rahanduse töögrupi tegevuses, mille üheks teemaks oli parlamendi roll riigile laenu võtmisel. "Eestil on siin märkimisväärseid kogemusi, kuidas eelarvet koostada ja milleks võib laenu võtta ning milleks mitte. Oli mida teistega (põhiliselt Aafrika, aga ka Lähis-Ida jt riikide esindajad) jagada. Töögrupi töö lõppes debatiga, kus Argentiina parlamendi liige väitles rahvusvaheliste finantsorganisatsioonide vastu ja mina siis omakorda nende poolt. Argentiina proua arvates esindavad Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Maailmapank (WB) suurriikide huve, nõuavad riikidelt raskete tingimuste täitmist ja ei arvesta töörahva huvidega. Mina vastuoksa kiitsin IMF-i ja WB-d, et nad annavad head nõu, „tarka“ raha ja teostavad ka järelevalvet plaanide elluviimise üle. Läti on hiljutine edukas näide rahvusvahelise abiga jälle jalule saanud riigist. Pärast debati lõppu tulid mitmed veel rääkima, kogemusi vahetama," kirjeldas Kõiv. 

Toimus ka plaanitud soome-ugri ehk Ungari, Soome ja Eesti delegatsioonide ühiskohtumine. "Meie palvel oli juurde kutsutud ka Rootsi delegatsiooni liige Anti Avsan, kes on päritolult eestlane ning räägib head eesti keelt," selgitas Kõiv. Ungarlased esitasid kohtumisel kutse osalemiseks Soome-ugri rahvaste maailmakongressil, mis toimub selle aasta septembris ühes Ungari väikelinnas. Kongressile on kutsutud lisaks Eesti, Soome ja Ungari presidendile ka Venemaa president.

Soome delegatsiooni juht oli saatnud Põhjamaade IPU delegatsioonide nimel kirja Kaksteist Pluss grupi esimehele, teadvustamaks fakti, et Uganda parlament arutab homoseksuaalsusevastast seadust. Eelnõu kohaselt tuleb samasoohuvilisi kriminaalkorras karistada, maksimaalne karistus on surmanuhtlus ning samuti plaanitakse kriminaalkuriteoks muuta see, kui inimene teab mõnda homeseksuaali ja sellest ei teata. Meedia on andnud eelnõule tabava hüüdnime „Kill the Gay`s Bill ning etteruttavalt võib öelda, et kohalikud ei pea tõenäoliseks seaduse vastuvõtmist. "Kaksteist Pluss grupp arutas Põhjamaade pöördumist ning otsustas koostada ja saata Uganda parlamendile ning esindatud parteide juhtidele kirja, milles juhime tähelepanu inimõigustele, sealhulgas seksuaalse enesemääramise õigusele, mida Uganda seadusandja plaanib väga tugevalt rikkuda. Kutsusime neid üles 46 Kaksteist pluss gruppi kuuluva riigi nimel mitte vastu võtma säärast õigusakti," lausus Kõiv.