Horvaatia välisminister Vesna Pusic nõudis oma Sloveenia kolleegilt Karl Erjavecilt "selgitust olukorra kohta, mis on vastuolus arbitraažikokkuleppega ning kahjustab selle elluviimist", ütles Horvaatia välisministeerium avalduses, vahendab BNS.

Avalduses lisati, et Erjavec olevat Pusicile öelnud, et "Sloveenia allikate kohaselt ei toimunud sisenemist Horvaatia territoriaalvetesse". Zagrebi väitel sisenes Sloveenia sõjalaev neljapäeval Horvaatia territoriaalvetesse.

Arbitraažikohus, millele on tehtud ülesandeks piiritüli lahendada, alustab mõlema osapoolega konsultatsioone hiljem sel kuul.

Horvaatia ja Sloveenia ei ole pärast iseseisvuse väljakuulutamist 1991. aastal suutnud kokku leppida 13 ruutkilomeetri suuruse maismaa territooriumi ning Aadria mere põhjaosas asuva Pirani lahe kuuluvuses.

Sloveenial on ainult 46 kilomeetrit merepiiri ning kardab, et Horvaatia tahab takistada tal pääsu Aadria merele, soovides tõmmata riigipiiri Pirani lahe keskele.

Piiritüli blokeeris 2008. aastal 10 kuud Horvaatia ühinemiskõnelusi Euroopa Liiduga. Kahe riigi valitsused allkirjastasid 2009. aastal Euroopa Liidu toetatud kokkuleppe, nõustudes andma otsuse langetamise arbitraažikohtule.