"Selge on see, et meie õpetajad praegu rahul ei ole," ütles Valjala põhikooli direktor Aive Mõistlik.
15. märtsil sõlmisid Mõistlik ja Valjala vallavanem Aare Martinson kokkuleppe, mille kohaselt pidid 7. ja 8. märtsil toimunud üleriigilise streigiga ühinenud Valjala põhikooli õpetajad streigi tõttu kaotatud aja väljaspool tööaega tasa tegema ja saama töötasu selle eest, kirjutab Saarte Hääl.

Kokkuleppe aluseks oli kollektiivse töötüli lahendamise seadus, mille põhjal säilitatakse streigipäevadel töötasu ja kaotatud aeg töötatakse tasa väljaspool tööaega. Mõistliku kinnitusel teenisid pedagoogid streigipäevade palga välja õhtustel kooliüritustel.

Märtsi lõpul palgalehte vaadates oli aga õpetajatele selge, et vallavalitsus pole kokkuleppest kinni pidanud ja kahe päeva töötasu on pangakontolt puudu. Vallavanem oli põhjendanud, et raamatupidajate hinnangul pole kokkulepe kooskõlas raamatupidamisseadustega.

Pettunud õpetajate nimel pöördus koolidirektor haridusministeeriumi juristide poole, soovides saada selgust, kas vallavanema ja kooli direktori vahel sõlmitud leping on õiguspõhine või missugused on need seadused, mis räägivad kokkuleppe elluviimise vastu.

Vallavanem Aare Martinson ütles, et kokkulepe on sõlmitud ja vallavalitsus on palga maksmisega nõus, kuid esmalt tuleb välja selgitada, kuidas asi juriidiliselt õige oleks. "Kokkulepped on kõik kehtivad ja see ei ole seda väärt, et sellest numbrit teha. Kui juristidelt on vastused käes, siis on see asi ka korras," kinnitas vallavanem.