Minister Michal ütles Delfile, et tema teeb valitsusele ettepaneku ilma pikema argumentatsioonita mitte toetada valimisagitatsiooni lubamist. „See vajaks pikemalt mõjude analüüsi, kui selline muudatus teha,“ sõnas Michal, kelle sõnul võiks valimispäeval agitatsioon siiski keelatud olla.

„Kui valimisagitatsioon valimispäeval lubada, siis see kindlasti toob kaasa arvukalt erinevaid küsitavusi,“ rääkis minister. „Mina hindaks senist tava ja valimispäeval võiks agitatsioon keelatud olla.“

Minister lisas, et ta on valmis kuulama ka kõiki teisi argumente.  

Eelnõu väljatöötamise peamiseks põhjuseks on valimistel elektroonilise hääletamise kasvav populaarsus ja vajadus elektroonilise hääletamise korraldust ja protseduure selgemalt reguleerida seaduse tasemel.

Oluliste muudatustena näeb eelnõu elektroonilise hääletamise korraldamiseks ette eraldi valimiskomisjoni moodustamise, võrdsustatakse elektroonilise hääletamise ning valimiskomisjonides eelhääletamise aeg, sätestatakse elektroonilise hääletamise süsteemi auditeerimine ning sätestatakse Vabariigi Valimiskomisjoni pädevus seonduvalt elektroonilise hääletamisega.

Valimisagitatsioon taas lubatud

Eelnõuga kaotatakse aktiivse valimisagitatsiooni keeld valimispäeval.
Aktiivse valimisagitatsiooni ajaks loetakse aega alates kandidaatide registreerimise viimasest päevast.

Endiselt jääb püsima keeld teha agitatsiooni valimisjaoskondades, samuti ei nähta ette muudatusi poliitilise välireklaami keelu regulatsioonis aktiivse agitatsiooni ajal.

Eraldi elektroonilise valimise komisjon

Eelnõuga sätestatakse ühesugused põhimõtted elektroonilise hääletuse läbiviimiseks, kuna elektroonilise hääletamise kord on kõikidel valimistel ühesugune.

Elektroonilise hääletamise komisjon valmistab ette, korraldab ja teeb kindlaks elektroonilise hääletamise tulemused.

Kui elektroonilise hääletamise süsteemi turvalisust või töökindlust ei ole võimalik tagada selliselt, et elektroonilist hääletamist saaks läbi viia vastavalt seaduse nõuetele, on elektroonilise hääletamise komisjonil õigus teha valimiskomisjonile ettepanek mitte alustada elektroonilist hääletamist või peatada või lõpetada elektrooniline hääletamine. Komisjonil on kuni seitse liiget. Komisjoni volitused kestavad neli aastat.