SDE mõtleb näiteks üksikisiku tulumaksule lisaastme kehtestamisele määraga 26 protsenti sellele osale isiku sissetulekust, mis on suurem kui 12 000 eurot aastas ehk 1000 eurot kuus.

“Mäletatavasti maksustati veel 2003. aastal kogu tulu just taolise maksumääraga. Meie ettepanek tähendab, et ka kõige suurema sissetulekuga isikute tulu maksustamine jääb madalamaks kui toona,” lubas Vassiljev. Astmeline tulumaks tooks aastas lisatulu orienteeruvalt 30-40 miljonit eurot.

Täiendavate maksude diskussioonis on tema sõnul põhjendatud kaaluda näiteks luksusliku iseloomuga käitumise ehk jahtide, luksusautode ja muu taolise soetamise maksustamist. Kuna tegu on valdavalt imporditava kaubaga, siis maksuga kaasnev negatiivne mõju ettevõtlusele on minimaalne. Siiski on Vassiljevi hinnangul oluline maksu kehtestamise kaalumisel arvestada maksu kogumise kulude ja saadava tulu suhet, ning et põhimõtted, mis kaupadele maks kehtestatakse, oleksid võimalikult selgepiirilised.

Rannar Vassiljevi põhjalikku ülevaadet sotside maksualastest mõtetest ja selle põhjendustest saab lugeda homsest Delfist.