Laeva Lõuna-Atlandile paigutamine on kutsunud esile Argentina ametliku kaebuse ÜRO-le piirkonna militariseerimise üle Suurbritannia poolt, teatab BBC News.

Tüüp 45 hävitaja HMS Dauntless vahetab Lõuna-Atlandi vetes välja HMS Montrose'i. Dauntless viib läbi operatsioone Lääne-Aafrika läheduses ja mujal Lõuna-Atlandil. Kavas on sadamakülastused Lääne- ja Lõuna-Aafrikas.

Kuningliku mereväe teatel on see HMS Dauntlessi esimene operatiivne lähetus pärast teenistusse asumist 2010. aastal.

Pärast Argentina sissetungi Falklandi saartele 2. aprillil 1982 saatis Suurbritannia sinna oma väed ning sõja käigus hukkus 255 britti ja 650 argentiinlast.

Suurbritannia on kontrollinud Falklandi saari alates 1833. aastast, kuid Argentina väidab, et territoorium, mida ta nimetab Malviini saarteks, kuulub talle, sest päris selle Hispaanialt.

Suurbritannia peaminister David Cameron, kes tähistas aastapäeva kodumaal, ütles, et kavatseb Briti suveräänsust saarte üle säilitada.

Argentina president Cristina Fernández de Kirchner ründas samasugusel tseremoonial oma riigis Ühendkuningriigi valitsuse seisukohta Falklandi küsimuses ja ütles: „Iga mööduva päevaga tundub see üha naeruväärsem, üha absurdsem maailma silmis. On ebaõiglane, et 21. sajandil on veel koloniaalenklaave... 16 koloniaalenklaavi üle maailma – kümme neist kuulub Ühendkuningriigile.“