"President Ilves ei ole kunagi ega kuidagi kiitnud heaks Venemaa muusikute otsust valida kirik oma poliitilise protesti väljendamise kohaks," vahendas presidendi nõunik Toomas Sildam Delfile.

Nõuniku sõnul on riigipea seisukohal, et muusikuid, noori naisi ja emasid nende poliitilise protesti eest juba tabanud pikk arest ning neid ähvardav kuni 7-aastane vangistus on pühakojas huligaanitsemise eest repressioonina ebaproportsionaalne ning võib pigem olla mõeldud hoiatusena neile, kel võiks tekkida tahtmine võimude tegevust kritiseerida.

"Kogu kunstilise eneseväljenduse ajalugu saab vaadelda võimu ja vaimu konflikti aspektist ning võimu reaktsiooni järgi vaimu kohati provokatiivsetele ülesastumistele mõõdetaksegi ühiskonna vabaduse astet. Kirik võib olla - aga vabas ühiskonnas ei saa olla - võimu mugav tööriist," vahendas nõunik president Ilvest.

Aprilli alguses saatis üheksa riigikogu liiget Venemaa valitsusele ja riigiduumale avaliku kirja, milles nõutakse ansambli Pussy Riot liikmete kui meelsusvangide vabastamist ja inimõiguste austamist. Kirja algatajaks on Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas riigikokku pääsenud parteitu saadik Juku-Kalle Raid.

Juku-Kalle Raid korraldas ka Pussy Riot toetuseks tasuta kontserdi, kuhu tuli kohale ka president Toomas Hendrik Ilves. Presidendi toetuse näitamist Pussy Riotile on tauninud ka EELK peapiiskop Andres Põder ning Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa.