Ringkonnakohus jättis muutmata ka Thorben Gronkjaer Nielseni ja tema pankrotistunud firma FjordFresh Holding OÜ õigeksmõistmise pistise andmise süüdistuses.

Kohus mõistis riigilt Opparile tema kaitsekulude katteks 4517,10 eurot ning Nielsenile 3058,69 eurot.

Oppari advokaadi Aivar Pilve sõnul kohus mehe süüdimõistmiseks kaalukaid argumente ei leidnud. "Kohus on äärmise põhjalikkusega analüüsinud tõendeid ja vastupidiselt prokuröri järeldusele otsust piisavalt motiveerinud. Kohus nõustus kaitsjatega, et süüdistus on vastuoluline ja ebaselge ning pole võimalik tuvastada, millised teod seob süüdistaja pistisega ja millised mõjuvõimuga kauplemisega. See on vastuolus süüdistuse selguse ja kaitseõiguse põhimõtetega," ütles Pilv Delfile.

Advokaadi arvates tuleb neil aga tõenäoliselt läbida ka kassatsioonmenetlus riigikohtus, sest riiklik süüdistus tavapäraselt oma süüdistusest tavaliselt ei loobu ja püüab alati minna lõpuni.

Kaitsepolitsei uurimisandmetel sai põllumajandusministri nõunikuna töötanud Oppar FjordFresh Holdingu juhatuse liikmelt Nielsenilt vara ja muud soodustust. Vastutasuks lubas Oppar, et kasutab ebaseaduslikult oma tegelikku ja eeldatavat mõju seadmaks asju nii, et põllumajandusministeeriumi ametnikud tegutseksid taanlase ja tema firma huvides.

Uurimisandmetel sai Oppari ebaseadusliku soodustusena 400 000 krooni intressivaba laenu, samuti 531 000 krooni nõustamisteenuste ettemaksuna ja töökoha ning osaluse FjordFresh Holdingus.

Kuriteoepisoodid leidsid aset 2007. aasta sügisest 2008. aasta kevadeni. Kaitsepolitseinikud pidasid Oppari 48 tunniks kinni 2008. aasta septembris.

Mullu septembris mõistis Harju maakohus Oppari, Nielseni ja viimse firma õigeks, kuid prokurör viis süüasja edasi ringkonnakhotusse.