"Unetuna öösel kella 4 paiku aknast välja vaadates märkasin, et maja juures asuv laternapost oli pimedaks jäänud," kirjeldas lugeja nähtut.

"Siis tabas silm eemal liikuvat kogu. Lähemale jõudes oli näha, et tegu on meesterahvaga kollases ohutusvestis, paberimapp käes, käib ringi ja hoolega takseerib tänavaääri. Seejärel ilmus nähtavale ka teine, kes läks järgmise laternaposti juurde, kruvis lahti posti hoolduskilbi, lülitas laterna välja ja kruvis kilbi tagasi kinni."

Tänavat hoolikamalt uurides paistab, et iga paari laterna tagant on mõni kustus.

Tallinna linna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sule selgitused heitsid nähtule valgust.

"1. jaanuarist 2012 tõusis elektrienergia edastamise võrgutasu 13%, linnaeelarvelised võimalused tänavavalgustusteenuse tagamiseks on jäänud 2011 aasta tasemele, mistõttu on vajalik leida täiendavaid kokkuhoiumeetmeid välisvalgustuses," tunnistas Sulg, et salapärased mehed olidki Tallinna linna palgal.

"Tatari ja Veerenni tänavate piirkonnas teostatakse välisvalgustuse säästurežiimi katsetusi, leidmaks optimaalseid võimalusi eelpooltoodud hinnatõusu tõttu vajalikuks täiendavaks kokkuhoiuks."

Selliseid lampe, mis süttiksid siis, kui jalakäija on lambi vahetus läheduses, Tallinna linnas ei ole.

"On teada Euroopas mitmeid katseprojekte, lahenduste töökindlus on alles arendamisel. Hetkel selliseid äratasuvaid lahendusi ei ole. Lisaks on Tallinna välisvalgustuses kasutatavate valgustite süttimisaeg pikk, mistõttu selliste süsteemide rakendamiseks on vaja kasutusele võtta LED valgustid, mis tänases arengustaadiumis ei pruugi olla kuluefektiivsed," ütles Sulg.