"See tähendab, et maksude tõstmine pole eesmärk, vaid vahend, mida tuleb rakendada koos teiste kulude ümbervaatamisega. Kõige paremini illustreerivad seda sotside muudatusettepanekud riigieelarve eelnõusse, millega nähti ette vahendid kõige põletavamate probleemide lahendamiseks ning selleks vajalikud katteallikad," lausus Vassiljev, tunnistades, et Delfi analüütikute pakutud arvutus kuni 500 miljonist eurost täiendavast maksurahast on liialdus.

"Näiteks soovisime oluliselt tõsta lastetoetust, suurendada õpetajate palka, kehtestada tasuta kõrghariduse jaoks vajalik õppetoetuste süsteem, suurendada omavalitsuste finantseerimist ja muud," täpsustas ta.

"Kulutuste katmiseks nägime ette näiteks kaitsekulutuste tõstmist 22% asemel 6% võrra ning ka maksumuudatusi. Viimase hinnasilt oli 90 miljonit eurot, mis on 0,55% SKTst. Kahtlemata on täna Eestis tõsiseid probleeme rohkem kui ühe eelarve aastaga muuta saab ning need vajavad ka raha. Kuid selle finantseerimiseks ei näe täna vajadust 480 miljoni täiendava maksueuro järele, mida meile omistatakse. Lähtume põhimõttest, et maksukoormus peab olema nii suur kui vajalik ja nii väikse kui võimalik," jätkas sots.

Vassiljev selgitas: "Traditsiooniliselt analüüsitakse makse lähtuvalt kolmest aspektist: tuluallikas vajalike kulude katmiseks, inimeste käitumise mõjutamine - pahedest loobumine, aga ka majandusliku käitumise muutumine - ning ebavõrdsuse vähendamine. Kui parempoolsed poliitikud julgevad neist vaid kaht esimest puutuda, siis sotsidel jätkub julgust kõigi kolme jaoks. Ebavõrdsuse vähendamiseks on vajalik korrigeerida maksusüsteemi kompleksselt, nii et kahju ettevõtluskeskkonnale oleks minimaalne."