„Kui eestlaskond välismaal otsustab ESTO-de korraldamise 2013. aastal lõpetada, siis peame väga tähtsaks, et see toimuks pidulikult ja tänuga kõigile, kes läbi neljakümne aasta on andnud oma panuse ülemaailmse eestluse idee edasikandmisse,“ kirjutas minister Lang.

Lang meenutas oma kirjas, et 2011. aastal toimunud Rahvuskaaslaste programmi II konverentsil Tallinnas oli muuhulgas arutlusel ESTO-de toimumise jätkusuutlikkus ning esile toodi argumente nii ESTO-de jätkumise poolt kui ka vastu.

Täna eraldas kultuuriministeerium programmist „Rahvusvähemuste ja väliseestlaste kultuuriühingud” 10 000 eurot Estonian League of the West Coast Incorporated'ile Lääneranniku Eesti Päevade ja ESTO 2013 korraldamiseks.

Järgmise aasta ESTO korraldamisega seoses on kultuuriministeeriumi poole pöördunud San Francisco Eesti Selts ja Eesti Organisatsioonide Liit Läänerannikul sooviga saada toetust.

Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu on alates 1976. aastast koordineerinud ESTO-de toimumist maailmas. 1980-ndatel tuli ESTO-le kok­ku 10 000 inimest, viimased aastad on kohale tulnuid vaid 700-1000.