Iraagi riigitelevisioon näitas tippkohtumise pidulikku avamist koraanivärsside saatel ja sellele järgnenud kõnesid, vahendab BNS.

Avamise ajal toimus Bagdadis vähemalt üks plahvatus.

Osalejate hulgas on üheksa araabia riikide liidrit, teiste hulgas Kuveidi emiir, kes külastab Iraaki esimest korda pärast 1990. aasta Lahesõda. Kohtumisele on tulnud ka ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Tippkohtumine on esimene Iraagis mitmekümne aasta järel ja julgeoleku tagamiseks on pealinn sisuliselt suletud. Korda valvab 100 000 julgeolekujõudude liiget ja rünnakute ärahoidmiseks on rakendatud pretsedendituid meetmeid. Suur osa linnatänavatest ja isegi mobiilivõrgud on suletud, lennuväli ja selle ümbruse õhuruum ei teeninda kommertslende.

Ja kuigi eelmistel nädalatel on Iraagis olnud ridamisi ohvriterohkeid rünnakuid, oli teisipäevasest majandus- ja välisministrite kohtumisest alates teatatud ainult ühest rünnakust, mis on Bagdadi kohta väga vähe.

Neljapäeval aga kärgatas tugev plahvatus Bagdadi kesklinna üliturvatud "rohelise tsooni" servas Iraani saatkonna lähedal. Esialgu ohvrite kohta andmeid ei ole.