24. märtsil Delfis avaldatud Tallinna Jäähalli planeeringut käsitlevas artiklis teatab keskkonnaminister Keit Pentus, et riik ei luba halli ehitada. Esmapilgul tundub see lihtsa populismina, ent analüüsides viimase aja suundumusi, tekib mulje, et minister kutsub üles tegevusele, mis iseloomustab diktatuuri.

Miks ma nii väidan? Avaliku ruumi planeerimisega seonduvad otsused johtuvad planeerimis- ja ehitusseadusest, mis tagab otsuste vastuvõtmisel kõigi huvitatud osapoolte kaasamise ning laiapõhjalise demokraatliku arutelu. Avalikud väljapanekud, arutelud, erinevad kooskõlastused, mille annavad nii omavalitsuse kui riigiasutused, lõpuks ka maavanema heakskiit ning võimalus kaitsta oma seisukohti kohtus, loovad eelduse, et vaid ühe osapoole suvast ning emotsioonidest lähtuvad otsustused ei määra planeeringute käekäiku. Tallinna linnavõimul pole pädevust ilma piisava menetluseta mõnd planeeringut heaks kiita või nurjata – seadus astub vahele.

Ent nüüd annab keskkonnaminister üheselt teada: kui riigile - kes oleme meie, Reformierakond - planeering ei meeldi, siis me seda ka ei luba. Jahmatavalt selgesõnaline ähvardus kõigile neile, kes valitsuskoalitsiooniga häid suhteid ei hoia.

Õnneks ei koosne reformierakond Pentustest. Kohalikes omavalitsustes ning nendega seotud riigiasutustes töötab hulk seadusi austavaid reformipartei liikmeid, kes vaatamata Ansip-Pentuse teljelt lähtuvale survele seaduste eiramiseks, on säilitanud kaine mõistuse ning taolistele provokatsioonidele ei allu. Otsused tehakse siiski nii nagu nõuab ehitus- ja planeerimisseadus. Näiteks kui Harju maavanem lähtuks pentuslikust loogikavälisusest, ei ehitataks pealinna tõepoolest enam ühtegi hoonet. Õnneks on maavanema näol tegemist inimesega, kes kehtivaid seadusi respekteerib.

Meie - riik - otsustame

Muidugi saab riik pealinna planeerimisotsuseid mõjutada ja teebki seda, teinekord äärmiselt kavalate võtetega. Viimane näide on EKA hoone, kus haridusministeerium vaatas tuimalt pealt akadeemia rektori ponnistusi kõrvaldada viimane takistus ehitusloa saamiseks ning siis, kui lahendus oli juba käega katsuda, võeti ehitusloa puudumise ettekäändel akadeemialt Arhimedese raha.

Mõne aasta pärast näeme, milline äriühing krundile ehitama hakkab ning milline otstarve rajatavale hoonele antakse. Nähtavasti pole see kunstiakadeemia. Sellest võib analüüsivõimeline lugeja ise järelduse teha.

Lisaksin veel seiga, et kui praeguse haridusministri Aaviksoo juhitud kaitseministeerium mõne aasta eest Vabadussõja võidusamba ehitusloa taotlemisel sarnaste raskuste ees seisis, nagu EKA juhtkond nüüd, võitles toonane kaitseminister loa saamiseks piltlikult öeldes viimase veretilgani. Äärmiselt kentsakas on meenutada, et viimane võidusamba ehitusloa väljastamise vastane oli riigi Keskkonnaamet, mis nägi sambas ohtu Harjumäe rohealale. Muidugi pole teada, millist värvi telefonilt ameti juhile helistati, kuid amet taandus üllatava kiirusega oma seisukohast roheala kaitsta.

Avalik huvi pole riigi huvi

Mis loogikaga siis end hellitavalt riigiks nimetav valitsuskoalitsioon tõrjub avalikku huvi teenivate hoonete rajamist Eesti pealinna, olgu selleks siis EKA või Jäähall. Loogika on üks – Keskerakonna juhitud linnavalitsusel pole tarvis linna arengult loorbere lõigata. Mida halvemini, seda parem – taoline ajaproovile vastu pidanud loosung suunab täna valitsuskoalitsiooni juhtpoliitikute tegevust.

Rahvas olgu vait, sest meie riik teab, mis on inimestele parem. Tagastame Niguliste kiriku kogudusele, Mustpeade maja vennastele ja vaatame pealt, kuidas linna poolt taastatud Trepi tänav ja Nõelasilma värav lammutatakse.

Millest Pentus vaikib

Veel ühel tõigal tahaksin enne lõpetamist peatuda. Keit Pentus kaitseb Tuvi parki avalikes huvides tegutseva Jäähalli rajamise eest. Samas rajati parki 2002. aastal kolm kaheksakordset elamut, mille planeeringud kehtestati 18. mail 2000, kui linnapea oli Jüri Mõis. Niipalju siis printsipiaalsusest ja rahva huvide eest seismisest!

Tagasihoidliku rahva teenrina vaikib Pentus Keskkonnaministeeriumis küpsevast eelnõust, millega antakse omanikele võimalus sulgeda seni avalikku läbipääsu pakkunud kallasrajad. Kui asjad lähevad nii nagu Pentus ja tema erakonna toetajad plaanivad, võite edaspidi vabas Eestis mererannal jalutamise õigusest suu puhtaks pühkida. Omanikel on seadusest tulenev voli teile koerad kallale ässitada.

Õiendaks veel mõned möödarääkimised

Ning päris lõpus õiendaks ühe Delfi toimetuse poolse vea, mis kahes Jäähalli planeeringut käsitlevas nupus kordub. Delfi väidab, et planeeringu algatas Tallinna Kesklinna Valitsus. Tallinnas võtab taolised otsused siiski vastu Linnavalitsus. Miks põhimõtteline aps teksti sattus? Küllap põhjusel, et siis sai teema suhtes sõna võtta endine Kesklinna vanem Pentus.

Aga mis on siis Pentuse põhisõnum? Et park säiliks. Ja säilibki. Millegipärast kulub planeeringu kritiseerijate aur sellele, mis kõigile ammu selge - Tuvi parki tuleb hoida.

(Autor on Tallinna Kesklinna vanem.)