Tänase opositsiooni ühteheitmisest ei sünniks niikuinii valitsuskoalitsiooni. Savisaarega või Savisaareta. Rattaga või Rattata. Lukasestki jääks väheks. Seega – pelk tühikargamine! Pealegi, Väli võiks juba lõpetada Ratasest unistamise, sest pole teada, mida arvab mees ise, kui üks kohtu poolt aastase vangistusega karistatud tegelane talle reklaami teeb?

Väli loob meela pettekuvandi, et just täna on Keskerakonnal eriskummaliselt ainulaadne ja müstiliselt unikaalne võimalus võtta riigis võim. Situatsioon Toompeal on kuni 2015. aasta riigikogu valimisteni kivisse raiutud. Miks peaks IRL tahtma koos Keskerakonna ja sotsidega kolmikliitu moodustada? Ansip püsib hoolimata kõigele, sest võimu on kahekesi osapooltel ju rohkem kui kolmekesi. Järgmiste riigikogu valimisteni on tervelt kolm aastat. Selle aja jooksul suudaks Reformierakond ja IRL end nii palju kokku võtta küll, et kasvõi e-valimiste toel võimule tagasi tulla.

Ennast juhtivaks opositsiooniparteiks nimetavad sotsid on magusasse talveunne suikunud. Sotside fraktsioon koosneb ju vaid Eiki Nestorist. Seega, fantastilistest opositsioonijõududest siinkohal rääkida pole paslik. Keskerakond üksinda valitsust maha ei võta.

Väli sõnul Ratase, Seppiku ja Kaljuvee kaotusega ei saa praegu riskida. Samas, 2003. aastal lahkusid Keskerakonnast samuti rida häältemagneteid. Erakond väljus sellest tugevamana kui kunagi varem. Kas äraminejad sellest võitsid? Nimetatutest saab vaid Ratast nimetada tõusvaks täheks. Teiste peale ma oma raha ei paneks.

Keskerakond on valijaid järjest juurde võitmas. Suurim kaotaja on IRL. Ei usu, et kunagised äraostmatud ja tänased äraostetud ei suudaks oma langusele pidurit tõmmata. „Uus-Isamaas“ puudub särts. Ega Lukase, Nuti ja Laari laadsete mugavate pontšikutega enam revolutsiooni ju tee. Toss on väljas. Mispidi on tänane Isamaa paremas seisus, kui enne Res Publicaga ühinemist?

1996. aastal öeldi Edgarile, et on kaotanud teravuse, analüüsivõime ja otsustavuse, tema lähikonda pole jäänud ainsatki olukorda reaalselt tajuvat nõuandjat ning ta ei kuula mitte kedagi ja keda ta kuulab, pole mitte keegi. Seda jahuti aastatel 2003, 2005, jutustati ka 2007. aastal ja täna räägib seda keegi Jakko. Mida peab kõikide Eesti valimiste rekordid purustanud Edgar Savisaar tegema? Ütlema: mehed – teil on õigus, olgugi et faktid räägivad teist keelt? Tahaks näha, kes võtab Riigikogu valimistel rohkem kui 23 000 või kohalikel valimistel rohkem kui 40 000 või Europarlamendi valimistel rohkem kui 2 kohta 6st? Need on kõik Edgar Savisaare saavutused Keskerakonna liidrina. Hea Jakko, mida märkimisväärset oled sina oma elus saavutanud või millega oma rahvale kasu toonud?

Muide, Väli loo sisu ei vasta pealkirjale. Kas pealkiri oli mõeldud kapole tänutäheks mõne patu kustutamise eest? Inkassofirmade lemmikust kroonilisele võlgnikule võib kapo olla mugav abipakett? Aga lõpetaksin mõne ühe neljatähelise organisatsioonile omases stiilis: vaata ette, Edgar, kui sa mõne meie poisi välja viskad – neil töö pooleli, sest sina oled ikka veel pukis!

Autor on Põhja-Tallinna vanema asetäitja.