„Saabusin just ookeani sügavaimast punktist. Põhja jõudmine pole kunagi nii hea tundunud. Ma ei suuda ära oodata, millal saan nähtut teiega jagada,“ kirjutas Twitteris filmide „Titanic“ ja „Avatar“ režissöör oma tehnika viimase sõna järgi ehitatud süvamere sukeldumisaparaadist Deepsea Challenger, teatab Associated Press.

Cameron sukeldus enam kui 11 kilomeetri sügavusele Mariaani süvikusse Vaikses ookeanis.

Ta alustas sukeldumist kella 5.15 ajal esmaspäeval kohaliku aja järgi, teatas Stephanie Montgomery USA National Geographic Societyst, millesse Cameron kuulub.

Cameron jõudis ookeanipõhja pärast kaks tundi ja 36 minutit kestnud laskumist, uuris sealseid olusid mitu tundi ja tõusis 70 minutiga tagasi pinnale.

Seni ainuke kord, kui keegi Mariaani süvikusse sukeldus, oli 1960. aastal. Šveitsi inseneril Jacques Piccard'il ja USA mereväekaptenil Don Walshil kulus ligi viis tundi põhja jõudmiseks ning nad viibisid seal vaid 20 minutit. Nähtust polnud neil aga suurt midagi rääkida, sest nende sukeldumisaparaat keerutas ookeanipõhjast üles nii palju liiva, et nähtavus kadus.

Peamine oht sellisesse sügavusse sukeldumisel on tohutu rõhk. 11 kilomeetri sügavusel on rõhk sama suur, nagu seisaks maastur varba peal.

Cameron ütles pärast proovisukeldumist kaheksa kilomeetri sügavusele Paapua Uus-Guinea lähedal selle kuu alguses, et rõhku on tunda alateadvuses. Igasuguse lekke puhul lömastataks sukeldumisaparaat hetkega.