Delfi lugeja saatis Rahva Häälde video, millel avaneb üsnagi ebameeldiv vaatepilt. "25.03.2012 - tasuta transpordi päeval Tallinnas - 1A Viimsi suunal. Bussi sisenes kodutu. Juht kiskus kiiruga omal kõrvaklapid peast, kargas salongi ja hakkas kodututunnustega mehe haavadele jalaga soola jagama," kirjeldas Delfi lugeja. Kas bussijuht hääletas jalgadega tasuta ühistranspordi kehtestamise poolt/vastu tallinlastele? Väljendas oma arusaama inimlikkusest? Midagi muud?"

Tallinna autobussikoondise kommentaar

Tegemist on kindlasti kahetsusväärse juhtumiga. Samas tahaksime juhtida tähelepanu sellele, et nimetatud juhtum pani kõrvalseisva kodaniku küll filmima ja selle video just antud kontekstis avalikku inforuumi üles riputama, kuid bussis viibijate seas ei leidunud ühtegi inimest, kes oleks kodanikualgatust ilmutanud ja vähemalt politseisse helistanud või aidanud bussijuhil seda tokisikomaani bussist välja toimetada.

Tegemist on toksikomaani tunnustega hälbelise käitumisega Volodja nimelise isikuga, kes on eelkõige Lasnamäe bussisõitjatele ja bussijuhtidele mitu aastat tuttav oma agressiivsusega. Selle tugevalt atsetooni ning liimi järgi lõhnava meeskodaniku käitumise tõttu on aeg-ajalt tekkinud üliemotsionaalseid konfliktsituatsioone, kuna sõitjad on tema bussi sisenemisest äärmiselt häiritud ja ta ei allu ka bussijuhtide korraldusele bussist väljuda.

Tegemist on tasakaalutu ja ettearvamatu käitumisega inimesega, kes on korduvalt ebastabiilses seisundis bussidesse sisenenud süttivate ja plahvatusohtlike ainetega. Bussijuhid on teda korduvalt bussist eemaldanud, mille peale on ta muutunud järjest agressiivsemaks. Selle agressiivse sõitja ähvardused on viinud selleni, et ta on lubanud ennast koos bussiga põlema panna, hoides ühes käes atsetoonipudelit ja teises välgumihklit. Sellega on ta korduvalt ohtu seadnud teiste bussisõitjate, aga ka bussijuhi turvalisuse.

Ka eile käis ta atsetoonipudel kaasas ja tikud käes pool päeva ühest bussist teise nii mööda Pirita teed kui Lasnamäele sõitvates bussides. Bussijuhtide sõnul põgenesid inimesed temast kätt nina ees hoides eemale.

Füüsilise jõu kasutamist ei saa loomulikult õigustada. Tegelikult ei peaks bussijuht sellise olukorra lahendamisega ise tegelema, vaid välja kutsuma politsei või Mupo patrulli ja ootama nende saabumist. Avaliku korra tagamisega tegelevad korrakaitseorganid. Selles mõttes ei ole antud juhul olukorra lahendus kõige parem. Kuid ideaalset lahendust sellisel puhul ei olegi.

Kahju on sellest, et lahendust niisuguste inimeste jaoks ei paku ükski ametkond. Meie bussijuhid ütlevad, et kutsuvad küll politsei ja mees viiakse ära, kuid tunni-kahe pärast on ta jälle tänaval tagasi. Mis aga kõige hullem – ta tuleb uuesti bussi ning lubab end koos bussiga põlema süüdata, kui keegi peaks teda hakkama välja ajama.