Pärast 98 protsendi sedelite kokkulugemist oli seaduse rakendamise vastu antud 55,1 ja poolt 44,9 protsenti häältest, teatas valimiskomisjon.

Sloveenia eelmise vasaktsentristliku koalitsiooni ajal 2011. aasta juunis vastu võetud uus perekonnakoodeks oleks andnud homoseksuaalsetele paaridele õiguse partnerluse registreerimiseks juriidiliselt abieluga sarnastel alustel, keelates neil üksnes ühiselt kolmandate isikute lapsi adopteerida, kirjutab BNS.

Katoliku kiriku toetatud konservatiivsetel kodanikuühendustel aga õnnestus koguda üle 40 000 allkirja, et selle rakendamine rahvahääletusele panna.

Referendumieelsed arvamusküsitlused näitasid, et seadust toetab 60 protsenti sloveenidest, hoiatades, et madal osalus tuleb kasuks konservatiividele. Valimiskomisjoni andmeil osales referendumil 29,7 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Sloveenia seaduste kohaselt ei saa parlament rahvahääletusel tagasi lükatud seadust enne 12 kuud uuesti menetlusse võtta. Oma vastuseisust sellele oli varem teatanud ka riigi paremtsentristlik peaminister Janez Janša.

President Danilo Türk peab referendumit tarbetuks ja tema sõnul see üksnes õõnestab parlamendi autoriteeti.

"Koodeks on hea ja võinuks kohe jõustuda. Seadusandjate autoriteedi mõttes oleks parem, kui seadused jõustatakse ja neid ei vaidlustataks referendumitel," ütles ta.

Sloveenia on üldiselt samasooliste kooselu suhtes üsna salliv, homodel on kooselu võimalik registreerida alates 2006. aastast.