ERRi portaalide juhataja Aivar Pau ütles Delfile, et Sergei Mihhailov veetis Venemaal Kaliningradis nädalavahetust ega täitnud tööülesandeid. Politsei pidas mehe kinni eile õhtul.

„Nii palju kui minul on hetkel teada, siis samal tänaval, kus ta kinni peeti, oli hetk varem toimunud üks korrarikkumine ja teda algselt kahtlustati selle korrarikkumise toimepanemises,” selgitas Pau. Nimelt oli Pau sõnul mitteametlikel andmetel toimunud tänavakaklus.

Mihhailov viidi politseijaoskonda, kus ta kuulati üle. Politseijaoskonnas peeti teda kinni umbes kolm tundi, misjärel lasti ta uuesti vabaks. Kõik kahtlustused osutusid Pau kinnitusel alusetuks ning pärast ülekuulamist tellis politsei mehele ise takso.

„Homme on ta jälle tööl,” rääkis Pau, et Mihhailov oli tööl veel eile hommikulgi ning läks seejärel Venemaale nädalavahetust veetma.

Sergei Mihhailov on juba teine ERR-i ajakirjanik, kes on viimase kuu jooksul Venemaal kinni peetud. Märtsi alguses pidas Pihkva politsei kinni Vene presidendivalimiste eelseid meeleolusid kajastama läinud ERR-i korrespondendi Igor Taro, öeldes, et Tarol oleks lisaks ajakirjanikuviisale pidanud olema ka Venemaa välisministeeriumi akrediteering.

Taro aitas Eesti vanemkonsul Pihkvas Carl Eric Laantee Reintamm. Ajakirjanikku toetava avaldusega esines ka president Toomas Hendrik Ilves. Välisminister Urmas Paet ütles pärast ajakirjaniku kinnipidamist, et see oli järjekordne näide meediavabaduse nappusest, ajakirjanike ahistamisest ja vaba sõna leviku raskustest Venemaal.

Politseinikud võtsid jaoskonnas kolm tundi kestnud ülekuulamise käigus ära Taro kaamera mälukaardi koos sinna salvestatud materjaliga, mis hiljem tagasi anti. Esialgse plaani järgi pidi kinnipidamisele järgnenud päeval Taro üle toimuma kohtuistung, kuid Vene võimud jätsid selle ära ja teatasid, et piirduvad suulise märkusega.

Mõni päev hiljem kritiseeris Eesti reaktsiooni Igor Taro kinnipidamisele Venemaa saatkond Eestis, kes sõnas, et Tarol oleks pidanud olema ka välisministeeriumi informatsiooni ja pressiosakonna akrediteering ning Venemaa ilmutas korrespondenti vabastades head tahet.