“Tuleb välistada igasugused augud tegevuseks väljaspool ÜRO julgeolekunõukogu volitusi, jõu kasutamiseks ilma nõukogu sanktsioonita,” ütles Medvedev julgeolekukonverentsil Moskvas BNS-i vahendusel.

“Selliseid katseid tehakse regulaarselt mitmeti serveeritult,” ütles ta foorumil, millest võtsid osa ka Euroopa ametiisikud. “Põhjendus on lihtne: me ei suuda kokku leppida ÜRO-s, see tähendab, et ta ei ole täiuslik, samuti pole täiuslik üksikute riikide poliitika, seetõttu tegutseme ise.”

“Seejärel nõustume tegutsema ühepoolselt rahu, demokraatia nimel. Kuhu jääb siinkohal rahvusvahelise õiguse prioriteet?” küsis riigipea.

Medvedev lisas, et Moskva on järjest sagedamini kuulmas “ultimaatumilaadseid avaldusi, milles sisalduvad ähvardused relvastatud välisest sekkumisest”.

“Ma usun, et need on väga ohtlikud. See tendents on lihtsalt vastuvõetamatu,” kinnitas ta televisioonis üle kantud sõnavõtus.

Venemaa nääkleb sageli oma lääne partneritega ÜRO julgeolekunõukogus niinimetatud “kuumade punktide” pärast, kõige värskemateks näideteks on Liibüa ja Süüria.

Lääneriigid on õhutanud vetoõigusega Venemaad kasutama oma mõjuvõimu Süüria presidendi Bashar al-Assadi üle, et veenda teda lõpetama protestide verine mahasurumine.

Venemaa blokeeris kaks Süüria-teemalist resolutsiooni, ent varem sel nädalal toetas siiski lääne visandatud avaldust, mis kutsus Assadi töötama vaenutegevuse lõpetamise ja demokraatliku ülemineku suunas.

ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annan sõidab sel nädalavahetusel Moskvasse, et arutada kriisi valitud presidendi Vladimir Putini ja välisminister Sergei Lavroviga.