Põhja-Korea on teatanud, et kavatseb järgmisel kuul välja lasta kaugmaaraketi, et toimetada orbiidile satelliit, kuid USA ja teised riigid peavad seda sõjaliseks raketikatkestuseks, mis rikuks ÜRO keeldu, teatab AFP.

„Ma kaalun käsu andmist selle takistamiseks,“ ütles Tanaka esmaspäeval parlamendis esinedes. Sellise käsu peaks tema sõnul heaks kiitma ka peaminister.

Jaapani juhtivad ajalehed Asahi ja Yomiuri teatasid, et Jaapan kavatseb Põhja-Korea raketti alla tulistama saata mitu Aegis-klassi sõjalaeva maa-õhk tüüpi rakettidega PAC-3 Patriot.

Jaapani valitsus teatas esmaspäeva õhtul, et Põhja-Korea on informeerinud rahvusvahelist merendusorganisatsiooni raketi kavandatud trajektoori kohta. Rakett võib lennata üle Okinawa saarterühma osa Jaapani kauges lõunaosas.

Jaapani valitsus arvab, et raketi esimene aste, mille abil saab ta algkiirenduse, kukub pärast kütuse ärakulutamist merre Lõuna-Koreast läänes ning teine aste Filipiinidest idas.

2009. aastal lasi Põhja-Korea välja kaugmaaraketi, mis lendas üle Jaapani. Pyongyang väitis ka siis, et saatis satelliidi orbiidile, kuid Tokyo ja viimase liitlased pidasid seda ballistilise raketi katsetuseks. Mingeid intsidente siis ei toimunud ja Jaapan ei üritanud raketti alla tulistada.