Kultuuriminister Rein Lang rääkis Delfile, et Kultuurkapital katab Eesti Rahva Muuseumi ehituse kultuuriministeeriumi plaani järgi täies ulatuses. Küll aga saab Kultuurkapital raha kokku hiljemalt 12 aasta jooksul, kuid Riigi Kinnisvara peab viimase arve ehituse eest tasuma viie aasta pärast.

See tähendab, et Riigi Kinnisvara kasutab ehitamisel omatulu, nagu teiste objektide renditulu, reservid ja kinnisvara müük, näiteks saab müüa ruumid, milles ERM praegu paikneb. "See on nii suur organisatsioon, et ta saab sisemiselt ise mängida," rääkis Lang RKASe kohta.

Vajadusel võtab RKAS sildfinantseerimiseks ka laenu, mis tasutaks 10–12 aasta jooksul Kultuurkapitali riiklikult tähtsate kultuurehitiste rajamiseks mõeldud rahast, mis on 25 protsenti Kultuurkapitali rahast. Langi sõnul koguneb Riigi Kinnisvaral laenu võttes kuni 2 miljoni euro ulatuses intresse, mis tasutakse Kultuurkapitali rahast.

Intressid lähevad Langi sõnutsi RKASe küsitava üürisumma sisse ning moodustavad sellest 2/3 suuruse osa. Ülejäänud rendisumma moodustab hoone igapäevane ülalpidamine, nagu elektri- ja küttearved. Intresside ehk investeerimise osa üürist sõltub aga RKASe lahendustest.

Lang rõhutas, et valitsus on otsustanud, et ERM ehitatakse Tartusse, Raadile ning ehitusega alustatakse niipea kui võimalik. "Projekt on olemas ja Riigi Kinnisvara võib hanke kohe välja kuulutada, raha on ka põhimõtteliselt olemas," rääkis Lang. "Praegu ta seisab poliitilise otsuse taga, mille nimi on riigieelarve tasakaal."

Riigieelarve tasakaalu säilitamise aspektist oleks Langi sõnul tänavu ehitusega alustada väga keeruline, kuna nõnda mõjutaks see järgmise aasta riigieelarve tasakaalu umbes 20 miljoni euro ulatuses. "Kui hakkame pool aastat hiljem ehitama, siis on see summa juba palju väiksem," sõnas Lang.

Kultuuriminister märkis, et on rahandusministeeriumi öelda, millal on õige ehitusega alustada, ning ilmselt jõutakse nende otsusteni mõne kuu jooksul. Ehitama asumise 2014. aastasse lükkumist Lang ei usu, kuna siis peaks hakkama ERMi praegust hoonet kõpitsema ja see oleks tema hinnangul lauslollus.

Eile andis valitsus kabinetinõupidamisel rahandusministeeriumile ka ülesande otsida valitsussektori eelarve tasakaalustamiseks täiendavaid lahendusi. ERMi kogumaksumus on kultuuriministeeriumi andmetel 87,5 miljonit eurot, millest on ettevalmistusteks kulutatud 9,3 miljonit eurot, nii et valitsuselt tuleb juurde leida üle 78 miljoni euro.