"On kahetsusväärne, et Äripäeva artikli tulemusel on avalikkuses kujunemas arusaam, justkui oleks Harku vallavalitsuse töötajate saadavad toetused ja lisatasud salajased," teatas valla kommunikatsioonijuht Katrin Romanenkov. "Kinnitame, et nii see ei ole. Kõigi Harku valla ametiisikute palgad ja puhkusetasud kuuluvad avaldamisele seaduses ette nähtud korras ja ajal ning neid on võimalik vaadata meie veebilehelt."


Personalikäskkirjad ei ole salastatud, vaid nad on kuulutatud asutusesiseseks kasutamiseks põhjusel, et neis sisalduvad ka tehniliste ja tugiteenuseid osutavate töötajate andmed, mis seaduse alusel avalikustamisele ei kuulu, selgitas valla esindaja. "Nende töötajate huvide kaitsmiseks oli kasutamispiirang seatud ning selle periood 75 aastat tuleneb seadusest, mitte ei ole vallavalitsuse määratud."

Kahtlemata oleks võinud vormistada ametiisikute ja töölepinguseaduse alusel palgal olevate töötajate käskkirjad eraldi, aga seda pole peetud otstarbekaks, sest ametiisikute töötasud kuuluvad nagunii avalikustamisele.

Harku vallavolikogu revisjonikomisjon on vallavalitsuse tähelepanu juhtinud tõsiasjale, et nende hinnangul on vallavanem ületanud oma volituste piire, määrates endale lisatasu ja puhkusetoetust. Vallavalitsus ei ole nõus, et vallavanem on oma pädevust ületanud, sest vastav volitus on antud volikogu enda poolt 2007. aastal, küll aga nõustus vallavalitsus sellega, et selline olukord võib põhjustada huvide konflikti.

Samuti on volikogu määrus vastuolus kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega, mis ütleb, et volikogu ei saa edasi delegeerida vallavanemale töötasu määramist.

Seepärast on vallavalitsus teinud 6. märtsil 2012 volikogule omapoolse ettepaneku antud määruse seadusega kooskõlla viimiseks.