"Aukohus tegi kahes asjas kokku 19 soovitust ja järeldust. Soovitused puudutavad partei igapäevaelu ja omavahelist suhtlemist ning ajendid nendeks on saanud alguse kahest juhtumist, mida aukohus menetles," ütles Klandorf Delfile.

Aukohtu menetluses oli teisipäeval kaks juhtumit. Esiteks sotsiaaldemokraat Hannes Rummi erakirjavahetuse sattumine keskerakondlaste Ivor Onksioni ja peasekretär Priit Toobali kätte ning teiseks erakonna juhi Edgar Savisaare isikliku hukkamõistu pälvinud Rainer Vakra ja Kalle Laaneti küsimus. Nii Laanet kui ka Vakra on viimasel ajal avalikult ja korduvalt kritiseerinud mitmesse skandaali sattunud Keskerakonna juhtimisstiili.

Aukohtu ees käinud Rainer Vakra ning Kalle Laaneti sõnul oli kohtu liikmetel neile palju küsimusi ning samuti heideti neile ette liigset meediaga suhtlemist.

Aukohtu esimees Kalle Klandorf on teatanud, et aukohus kuulas teisipäevasel istungil ära kõik asjaosalised ning annab oma otsusest teada Keskerakonna fraktsioonile ning Keskerakonna juhatusele selle nädala lõpuks. Keskerakonna juhatus koguneb aukohtu otsust arutama esmaspäeval, 19. märtsil.

Keskerakonna juhatuse liige Ain Seppik heitis täna Klandorfile ette, et viimane varjab tema eest aukohtu otsust Rainer Vakra ja Kalle Laaneti osas. "Ma püüdsin ka juhatuse liikmena seda aukohtu esimehelt küsida, aga meil on nii tohutult salajane organisatsioon, et isegi juhatuse liikmele ei öelda, mis aukohus otsustas," lausus Seppik ERRi uudisteportaalile ja lisas, et peab seda väga kummaliseks.

Keskerakonna aukohtu esimees Kalle Klandorf aga kinnitab, et aukohus ei varja Ain Seppiku eest midagi ning aukohtu seisukoht jõuab Keskerakonna juhatuse liikmeteni ühel ajal.

"Aukohus võtab oma seisukoha iseseisvalt ning annab selle erakonna juhatusele üle reglemendi kohaselt," märkis Klandorf. "Ma võin Seppikule kinnitada, et ei erakonna esimees ega keegi teine või kolmas ei saa aukohtu otsusest salaja varem teada."

Klandorfi sõnul jääb arusaamatuks püüd aukohust süüdistada varjamises või ebademokraatlikkuses. "Aukohus töötab oma põhikirja järele – nii oli see Seppiku ajal ja on ka pärast teda," ütles Klandorf.