Keskerakondlase Marika Tuus-Lauli sõnul vähendab see sotsiaalpartnerite dialoogivõimalust, ahendab töötajate sotsiaalseid garantiisid ja läheb vastuollu inimeste õiguskindluse põhimõttega, teatas Keskerakonna fraktsiooni nõunik Urmo Saareoja.

„Näeme, et eelnõu tegija on prioriteetseks pidanud tööandjate ehk tugevama poole majanduslikke huve,“ märkis Tuus-Laul. „Töösuhete stabiilsus pole aga eesmärgiks,“ lisas ta.

Tema sõnul ei toeta Keskerakond seda, et eelnõu jätab tööandjale võimaluse ühepoolselt leping üles öelda. „Töötajate ja ametiühingute ühine ettepanek oli, et kollektiivlepingu lõpetamise protseduuri kaasataks kindlasti ka riiklik lepitaja,“ märkis Tuus-Laul.

Seadusemuudatus seda aga ette ei näe. „Antud ettepanekust on lihtsalt teerulliga üle sõidetud, sest just neutraalne institutsioon või organ peab otsustama millises ulatuses leping lõpetatakse ja millistel lõplikel tingimustel,“ selgitas Tuus-Laul.

„Riigikogu Keskerakonna fraktsioon leiab, et antud eelnõu, mis annab tööandjale võimaluse ühepoolselt ja ilma põhjendamata lõpetada tähtajatuks muutunud kollektiivlepinguid, läheb vastuollu inimeste õiguskindluse põhimõttega,“ lõpetas Tuus-Laul.