Kristjan Jaak Petersoni, kelle sünnipäeval emakeelepäeva tähistame, kodukohas Riias loevad Läti ülikooli eesti keele üliõpilased täna Kristjan Jaagu mälestusmärgi juures eestikeelseid luuletusi, seejärel võtab üliõpilasi vastu suursaadik. Üritus toimub Läti ülikooli eesti lektori ja Eesti saatkonna koostöös.

Riia Eesti põhikoolis peeti emakeelepäeva juba möödunud nädalal. Kaasa lõi ka eesti lektor.

Helsingis algab emakeelepäev Latokartano põhikooli külastusega.
Eesti instituudi, Eesti suursaatkonna ja Tuglase seltsi esindajad annavad koolile üle raamatukingituse ning lastele esineb Mari Kalkun. Õhtul aga toimub Eesti majas traditsiooniline seminar kõigile eesti keele hoidmisest huvitatud õpetajatele ja lapsevanematele.

Petseri keeltegümnaasiumis tähistatakse 15. märtsil emakeelepäeva eesti- ja setukeelsete laulude ja etteastetega juba 13. korda. Seekordsed esinejad on kutsutud Eesti rahva muuseumist – lastega räägitakse üldisest muuseumi tööst, rahvarõivastest, eesti rahvakalendri tähtpäevadest ja muuseumi abilistest.

Euroopas asuvad kümme eesti kooli (Hollandi, Hamburgi, Müncheni, Kopenhaageni, Londoni, Dublini, Berliini, Frankfurdi, Strasbourg`i, Kölni) korraldasid emakeelepäeva puhul suurema kokkutuleku aga juba 2.- 4. märtsil Eesti koolis Hollandis Goudas. Lisaks eesti koolide esindajatele võtsid üritusest osa Hollandis elavad eestlased koos peredega. Kolme päeva jooksul külastati eesti kooli tunde, kuulati Jüri Valge, Kersti Lepajõe ja Reili Arguse loenguid, vaadati Jaak Kilmi kommenteeritult filmi "Tallinna kilud" ning kuulati Lauri Saatpalu ja Peeter Rebase muusikat.

Ülikoolides viivad emakeelepäevaüritusi läbi eesti keele lektorid.

Leedus Vilniuse ülikoolis on eesti keele õhtu osaks loeng ja etteütluse võistlus, Tšehhis Brno Masaryki ülikoolis kirjutatakse muuhulgas eestikeelseid luuletusi ja otsitakse kauneimaid eestikeelseid sõnu. Varssavi ülikoolis analüüsitakse koos eesti muinasjutte ja räägitakse muinasjutukangelastest kui rahvusliku olemuse kajastajatest.

Maailmas räägib eesti keelt emakeelena hinnanguliselt 1 070 000 inimest, neist väljaspool Eestit vähemalt 150 000. Eesti keele õpetuskeskusi rahvuskaaslastele on maailmas üle 50, Eestist lähetatud õpetajad töötavad Riias, Petseris, Siberis Ülem-Suetukis ja Krimmis Aleksandrovkas.

Eestist lähetatud lektorid töötavad kümnes maailma ülikoolis: Pekingis, Göttingenis, Lvivis, Glasgows, Peterburis, Vilniuses, Brnos, Varssavis, Riias ja Pariisis. Kokku on aga eesti keelt võimalik ühel või teisel tasemel õppida enam kui 30 ülikoolis. Eesti keele õpet välismaal toetab Eesti riik läbi haridus- ja teadusministeeriumi rahvuskaaslaste programmi ja akadeemilise välisõppe programmi raames, tegevusi viib ellu Eesti Instituut.