"Ma arvan, et väsimus ei ole õige väljend, sest inimesed on muutunud ja vanad olijad lahkunud. Mida aga tunnetada võib on mitte väsimus, vaid rutiin, ma arvan. Mul on endal kogemus olemas, kuidas aastast-aastasse peab Reiljanitele seletama riigieelarvet jne. /.../ Mina Ansipi asemel sellist plaani aga ette kuulutanud ei oleks," rääkis Atonen saates "Vabariigi kodanikud".

Tartu ülikooli emeriitprofessori Marju Lauristini sõnul on aga seitse aastat võimul olnud valitsuse väsimine loomulik. "Eks seepärast hakatakse ka eemale tõrjuma uusi ideid ja ei taheta kuulda kriitikat ning ollakse n.ö sisse kasvanud," ütles Lauristin. Professori sõnul on inimestel kannatlikkuse retoorika otsa lõppemas ja enam ei rahulduta pelga ootamisega. Lauristini sõnul ootab inimene, kellel on igapäevaprobleemid seda, et tema probleemidega tegeletaks, mitte ei lahendataks näiteks Euroopa probleeme.

Professori sõnul selgus eelmise aasta novembris tehtud uuringust, et inimesed tahavad, et neil oleks selge ja inimesest rohkem hooliv poliitika ja riik. "See ei väljendu ainult rahas, vaid ka suhtlemises ning suhtumises," lisas Lauristin.

Swedbanki juhi Priit Perensi sõnul avaldub väsimus ka panganduses. "Laenuvõtjatest rääkides, siis oli osa inimesi, kes tänu majandustõusule suutsid näidata rohkem, kui nad tegelikult teenisid. Näiteks poemüüjad, kes said preemiat, arvasidki, et nende sissetulek jääbki selliseks," rääkis Perens ja lisas, et see ongi toonud kaasa suure võlglaste arvu, mis tänu majanduslangusele tekkis.

Riigikontrolli pressiesindaja Toomas Matsoni sõnul saab ta aru sellest, et valitsus ei suuda hallata väikeseid asju, nagu mõne maapiirkonna hambaravi kättesaadavus. "Inimesed tahavad saada midagi uut, aga valitsus ülevalt ei suuda seda paraku anda," rääkis Matson.

Kas ühiskonnas valitseb väsimus, milles see avaldub ja kuidas seda võita? Nende küsimuste üle arutasidi täna saates "Vabariigi kodanikud" TÜ emeriitprofessor Marju Lauristin, riigikontrolli pressiesindaja Toomas Matson, endine poliitik ja ärimees Meelis Atonen ning Swedbanki juht Priit Perens.