Eelnõuga tunnistatakse kehtetuks töötuskindlustuse seadusesesse tehtud muudatused, mis puudutavad töötuskindlustushüvitiste maksmist inimestele, kes lõpetavad töösuhte omal algatusel või poolte kokkuleppel ja mis peaksid jõustuma 1. jaanuaril 2013.

Eelnõu komisjoni poolse menetleja Kalle Jentsi sõnul aitab eelnõu kokku hoida töötukassa eelarvest tehtavaid kulutusi ja vähendada sellega ka töötuskindlustusmakset. „Töötuskindlustusmakse vähendamine on kasulik mõlemale tööturu osapoolele, nii töötajale kui ka tööandjale, ja sellega me eelistame enamust sellele väiksele vähemusele, kes tulevast aastast jõustuma pidanud regulatsioonist võinuks kasu saada. Kui algselt lepiti tööturu osapoolte vahel mäletatavasti kokku 1,5% suurune töötuskindlustusmakse määr, siis tegelikkuses on see jõudnud juba 4,2%-ni,“ ütles eelnõu komisjoni poole menetleja Kalle Jents.

Eelnõu algataja on seisukohal, et töötajal on vaba valik otsustada, kas ta soovib töösuhet lõpetada või mitte ja puudub põhjus eeldada, et enamus oma soovil või poolte kokkuleppel töölt lahkunud töötajatest on teinud seda tööandja sunni tagajärjel, nagu kõnealust regulatsiooni 2009. aastal seadusesse kirjutades eeldati.

Tänasel komisjoni istungil osalesid sotsiaalminister Hanno Pevkur, Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga ja Tööandjate Keskliidu jurist Marek Sepp, kes esitasid komisjonile ka omapoolsed seisukohad.