„Kui tema oleks seda finantseerinud, oleks ma tänamatu,“ ütles Sarkozy sarkastiliselt, vihjates ilmselt aktiivsele rollile, mida Prantsusmaa mängis NATO õhurünnakutes, mis viisid lõpuks Gaddafi kukutamiseni, teatab AFP.

Veebileht Mediapart, mida peetakse lugupeetavaks allikaks, mis on Sarkozy parempoolse valitsusega opositsioonis, avaldas raporti, mis põhineb Prantsuse relvaärimehe endise arsti tunnistusel. Relvaärimees olevat väidetavalt organiseerinud annetuse valimiskampaania heaks summas kuni 50 miljonit eurot.

Raport on taaselustanud juba ammused väited, mille kohaselt on Prantsusmaa poliitilised leerid saanud rahalist kasu relvatehingute vahendustasudest välisriikide režiimidega.

Gaddafi poeg ja eeldatav pärija Saif al-Islam väitis eelmisel aastal, et Liibüa finantseeris Sarkozy kampaaniat. Pariis oli selleks hetkeks loobunud suhete parandamisest Liibüaga ja asunud mässuliste poolele, kes lõpuks Gaddafi tapsid.

„Sarkozy peab kõigepealt andma tagasi raha, mis ta Liibüalt ära võttis, et finantseerida oma valimiskampaaniat. Meie rahastasime seda ja meil on kõik detailid ja me oleme valmis kõik avaldama,“ ütles Saif al-Islam.

Kui Sarkozylt esmaspäevases intervjuus Saif al-Islami kommentaaride kohta küsiti, vastas ta: „Mul on kahju näha teid Gaddafi poja pressiesindaja rollis, ausalt öeldes olen ma teid paremates rollides tundnud. See on groteskne ja mul on kahju, et mind küsitletakse Gaddafi või tema poja avalduste kohta sellisel tähtsal kanalil nagu TF1. Kui tsiteeritakse Gaddafit, kes on surnud, tema poega, kelle kätel on veri, mis on diktaatorite, mõrvarite režiim, kelle usutavus on null... ausõna, ma arvan, et me oleme langenud poliitilises debatis piisavalt madalale.“

Raportis väidetakse, et „NS-i“ kampaania finantseerimise üksikasjad lepiti kokku NS-i + BH visiidil Liibüasse 6. oktoobril 2005.

Initsiaalid NS tähendavad väidetavalt Nicolas Sarkozyd ja BH Brice Hortefeux'd, kes on endine siseminister ja Sarkozy pikaaegne liitlane.