Kas meie mehed hoolitsevad oma tervise eest?

Eks nad hoolitse ikka, aga kindlasti mitte piisavalt. Olles 50-60 vahel, tunnevad mehed end reeglina nii hästi, et ei oska mingeid ohtusid ka tunda. Käin ise reeglipäraselt sportimas selles eas meestega ja füüsilise võimekuse poolest tunneme end väga hästi. Samas oleme kõik üles kasvanud ajal, kui mingist tervislikust toitumisest ei räägitud. Kui olekski räägitud, oleks sellest vähe abi olnud, sest poes nagunii midagi väga tervislikku ei müüdud.

Oled aastaid elanud Rootsis, sestap võrdle palun, kas ja kui palju erineb Eesti ning Rootsi meeste tervise pärast hoolitsemine?

Ma arvan, et suur vahe rootslaste ja meie vahel ongi see, et nendeni jõudis teadmine tervislikust toitumisest ja eluviisidest mõnikümmend aastat varem. Teine vahe on muidugi see, et rootslased on teadlikumad terviseriskidest ja vist ka altimad ennast kontrollida laskma. Aga ega me ei pääse sellest, et kogu see keskkond, kus me kasvasime, oli oluliselt reostatum kui rootslaste oma.

Kas see, mis on juhtunud Mart Laari ja Rait Marustega, on ohumärk nende vanusegrupi aktiivsele meestele?

Kõigepealt ja kõige tähtsam – loodetavasti saavad mõlemad kiiresti terveks!

Tunnen nii Raiti kui Marti juba ammu ja pean mõlemast väga lugu. Ohumärk on selline haigestumine kindlasti. Ma ei oska head retsepti anda, kuidas vähendada stressi või töötada vähem. Sellest oskusest jääb nii mõnelgi meist puudu.

Kuidas panna Eesti mees rohkem oma tervise eest hoolitsema?

Ega selles osas muu ei aita, kui neist probleemidest rääkimine ja inimeste teadlikkuse tõstmine. IBM-is töötades pakkusime töötajatele iga kahe aasta tagant arstliku kontrolli võimalust. Tänu sellele said mitmed meist varajase hoiatuse, kui tervisega midagi päris korras polnud.