Lihtsustatud on käsitlus, et inimesed on majanduskriisist väsinud. „Inimesed soovivad näha reaalseid algatusi, mis annavad pikaajalist kindlust, et nende elujärg paraneb,“ lausus IRL-i esimees.

Suures plaanis on inimestel mure toimetuleku pärast ning seda muret on selgelt väljendatud. Meie rahvuslik huvi on tagada Eesti perede toimetulek. Selleks vajame ühelt poolt tõsist sotsiaalpoliitika revisjoni, teisalt peame senisest tõhusamalt erinevates valdkonnapoliitikates majanduse arengut toetama. Me ei tohi taganeda arusaamast, et kulutada saab vaid teenitut. Kuid vaid rahanduse ja makrokeskkonna korrashoiust ei piisa jätkusuutlikuks majanduskasvuks.

Teiseks, mitmed tegemata põhimõttelised reformid on probleeme tuntavalt võimendanud nii sotsiaalhoolekandes, hariduses kui halduses. Aastatetagune seisak maksab nüüd kätte. Seetõttu peame tõsiselt endile otsa vaatama ja küsima kas tahame ja julgeme minna pooleli, tegemata või alles alustamata muutustega edasi? Reformide ellu kutsumiseks ei piisa üksnes häältest riigikogus, vaja on ka ühiskondlikku konsensust.

Ning kolmandaks, ma ei alahinda kriitikute osundust sellele, et poliitikutel peab olema suutlikkus kuulata. Seda nii valitsuses kui Riigikogus. Pean oluliseks seda käitumisjoont meie erakonnakultuuris tugevamalt esile tuua.

Urmas Reinsalu käsitles täna IRL-i Harju piirkonna konverentsil praegust olukorda Eesti ühiskonnas ja poliitikas ning rõhutas haridusreformi strateegilist tähtsust.

„Pean oluliseks, et haridusreformi kava, mida haridus-ja teadusminister on ette valmistanud, tuuakse juba lähinädalatel valitsusse. Langetada tuleb rida valikuid, mis lõpetavad määramatuse. Peame otsustama, kas riik võtab üle praeguse gümnaasiumitasandi hariduse.“

„Õpetajate palgatõusu allikad on olemasoleva haridusraha suunamine eelistatult õpetajate palkadeks, lisaraha leidmine riigieelarvest ning praeguse koolivõrgu ümberkorraldamine vastavuses suurte muudatustega õpilaste arvus. Lisaks palgapoliitikale peab õpetajakutse väärtustamist vaatama terviklikult. Me peame muutma õpetajakoolituse põhimõtteid, vähendama nii õpilaste kui õpetajate koormust. Õpetajatele tuleb tagada stabiilne palk, mis ei sõltu tunnikoormusest ja muude ebamõistlikult koormavate lisatööde tegemise vajadusest,“ ütles Reinsalu.

IRLi Harjumaa piirkond korraldas täna Harjumaal Kose vallas konverentsi „Konservatiivne maailmavaade – kas igand või Eesti võimalus“. Konverentsil esinevad sõnavõttudega Urmas Reinsalu, Jürid Adams, Aimar Altosaar, Juku-Kalle Raid ja Tiit Matsulevitš. Sõnavõttude järel toimub paneeldiskussioon ja seminar.