"Ma natukene tajun, miks see ajastus selline on, aga muul ajahetkel oleks see väljaspoolt vaatavatel inimestel selgem olnud," sõnas Laanet ja lisas, et kuna ta ei tea, mis põhjusel peaks ta aukohtu ette astuma, oli see kutse parajal määral üllatus.

Esmaspäeval said nii Kalle Laanet kui ka Rainer Vakra e-kirja, mis kutsus neid järgmisel teisipäeval kell 16.00 aukohtu ette. "Küsisin, mis põhjusel ja siis saadeti mulle see avaldus meili ja kõik," selgitas Laanet Delfile, et sai tutvumiseks Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse liikme Gleeri Pauri ettepaneku anda Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra aukohtusse. Paur soovib nende erakonnast välja arvamist.

Keskerakonna aukohtu esimees Kalle Klandorf kinnitas Delfile, et tema teada ei ole Laanet ja Vakra Savisaarega tülis.

"Kui lugeda volikogu strenogrammi või volikogu esimehe kõnet, siis esimees meiega nagu oleks," muigas selle jutu peale Laanet. Tema sõnul on Savisaar neile ette heitnud julgust kritiseerida. Teised erakonna liikmed ei ole vähemalt Laanetile midagi ette heitnud ega ole teinud ka ettepanekut erakonnast lahkumiseks. "Otseselt ei ole keegi öelnud, et me midagi valesti oleme teinud. Eks teisipäeval on kindlasti asi selgem. Elame päev korraga."

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles laupäeval toimunud Keskerakonna volikogul, et Kalle Laanet ja Rainer Vakra on läinud Keskerakonna sisetülides selgelt üle piiri.

"Need, kes jätkavad pärast Keskerakona kongressi rünnakuid, nendega enam samas erakonnas olla ma küll ei taha. Ma arvan, et me ei pea kauem erakonna sees pidama agitaatoreid, kelle eesmärgiks on erakonna positsioonide sihilik ja pidev kahjustamine," ütles Savisaar laupäeval.

Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse liige Gleeri Paur tegi ettepaneku Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra aukohtusse anda ning soovib nende erakonnast välja arvamist.

Pauri sõnul on mõlemad mehed kahjustanud erakonna mainet avalikult meedias erakonna juhtkonda süüdistades. Laanet väärib Pauri sõnul väljaheitmist seetõttu, et on kritiseerinud avalikult juhtkonda Venemaalt raha küsimises ning samuti rahaliste vahenditega ümber käimises. Vakra süüdistas Pauri sõnul avalikult seoses Tallinna Valdeku tänava koolihoonest kadunud radiaatoritega Edgar Savisaare meeskonda tema vastases rünnakus ja nimetas juhtunut Savisaare meeskonna surmaeelseks agooniaks.