Helsingist 250 kilomeetri kaugusel asuva Ruovesi kooli õpilaste vanemad said 2008. aasta novembris koolidirektor Juoko Heikkilält hoiatuskirja, et koolis levivad kuulujutud, nagu toimuks majas midagi 7. novembril ehk aasta pärast koolitulistamist Jokelas, kus 18-aastane Pekka-Eric Auvinen lasi maha kaheksa inimest ja kihutas seejärel endale kuuli pähe, vahendas "Pealtnägija" oma Soome sõsarsaadet "Silminnäkijä", kirjutab ERRi uudisteportaal.

Samal päeval aasta hiljem, kui kogu Soome mälestas ränga tragöödia ohvreid, sai Samuli Saarinen 18, kuid pidu jäi paraku pidamata, kuna noormehele helistas politsei, kes mõni minut peale kõne ka noormehe ukse taha saabus.

Ehkki Samuli ja tema vanemad raiusid kuulujuttudele ja kahtlustele vastu, suunasid kohalikud meedikud poiss Pitkäniemi psühhiaatriahaiglasse sundravile väitega, et Samuli on vaimuhaige ja haiguse ravimata jätmine halvendab tema haigust ning seab tõsiselt ohtu tema enda ja teiste isikute tervise ja turvalisuse.

Samal päeval toimunud vestlusel psühhiaatriahalgas tegid eriarstid õnneks risti vastupidise otsuse ehk et Samuli ei vaja mingit sundravi, kuid ehkki eriarstide hinnangud ja ülekuulamised politseis võtsid pinged 5000 elanikuga Ruovesis maha, ei saanud Samuli normaalselt enam kooli naasta ja ta läks üle individuaalõppele.