Sotsiaalministeeriumi töösuhete poliitika juht Seili Suder täpsustas, et mõju hindamise eesmärgiks ei ole vigade leidmine. "Hea seadusloome tava järgi on oluline järelhinnata töösuhetes toimunud muutuseid pärast uue seaduse kehtima hakkamist," selgitas Suder.

Eesmärgi hinnata töölepingu seaduse mõjusid kolme aasta möödumisel seaduse jõustumisest pandi tema sõnul paika juba 2008. aastal, kui sotsiaalpartnerid leppisid kokku töölepingu seaduse põhimõtted. "Seega tuleb nüüd, 2012. aastal hinnata töölepingu seadusega seatud eesmärkide saavutamist ning oodatud ja ettenägematute mõjude realiseerumist," lisas Suder.

Töölepingu seaduse järelmõjude hindamiseks on planeeritud kaks uuringut. Ühes neist viiakse läbi töötajate ja tööandjate küsitlus, et välja selgitada nende kogemus töölepingu seaduse rakendamisel ning üldine töövaldkonnaalane õigusteadlikkus. Teises viiakse läbi töövaidlusorganite lahendite analüüs eesmärgiga analüüsida seaduse tegeliku rakendamise praktikat töövaidluste lahendamisel. 2012. aasta lõpuks on need mõlemad uuringud läbi viidud ja vastu võetud. Töölepingu seaduse mõju analüüs võib anda aluse vastava regulatsiooni hilisemaks täpsustamiseks.