Sama summat lubati kümnetele teistele nooretele meestele ja naistele, kes kohtusid populaarse kiirsöögikoha juures Moskva edelapoolses äärelinnas ning ootasid, et neid sõidutatakse erinevatesse valimisjaoskondadesse Moskva oblastis, vahendab Reuters.

Ajakirjanik Smirnov ütles, et sai võltsijategrupiga kontakti sõbra kaudu mõni nädal enne valimisi. Mihhail, kellega ta kohtus pühapäeval Moskva Jugo-Zapadnaja metroojaamas, andis talle viimased juhtnöörid.

„Ta ütles, et me peame hääletama Vladimir Putini poolt, tegema valimissedelist pildi ja selle telefoni teel temale saatma,“ rääkis Smirnov.

Smirnov on üks aktivistidest, kes imbus niinimetatud karussellhääletajate gruppi. Tegemist on inimestega, kes hääletavad mitmes erinevas valimisjaoskonnas, kasutades selleks mitteelukohajärgse hääletaja ankeete.

Väidetavalt on seda meetodit kasutatud alates Putini võimuletulekust 2000. aastal.

„Keegi ei oodanud neid karusselle... see on täielik jultumus,“ ütles opositsiooniline blogipidaja Aleksei Navalnõi, kes sai enese sõnul teateid rikkumiste kohta kogu päeva.

Sõltumatu valimiste vaatlemise organisatsioon Golos sai kogu Venemaalt üle 3500 teate rikkumiste kohta.

YouTube'i videos Dagestanist on näha, kuidas keegi mees laseb valimiskasti kümneid sedeleid üksteise järel:

Parlamendiliige Ilja Ponomarjov ütles, et pühapäeva pärastlõunaks oli talle teatatud kümnetest väidetavatest rikkumistest, sealhulgas karussellidest.

Ponomarjovi sõnul on Venemaa valimissüsteem läbi imbunud pettusekultuurist, mis ei põhine mitte niivõrd käskudel ülaltpoolt, vaid regionaalsete ja kohalike ametnike initsiatiivil, et kõrgemal pool olijatele meele järgi olla.

„Vladimir Putinil on paigas süsteem, milles kohalikud võimud on kohustatud valitseva partei tulemuse eest hoolitsema. Nad teavad, et kui nad ei taga õiget tulemust, võivad nad kaotada oma töö,“ ütles Ponomarjov. „Nad käituvad instinkti ajel, kui valimistel petavad.“

Golosi asejuhi Grigori Melkonjantsi sõnul on valimispettustel palju erinevaid vorme.

Edela-Moskva karusselli puhul registreeriti valijate nimed mitmes valimisjaoskonnas, ütles Melkonjants. Kohalikud ametnikud kõige tõenäolisemalt teadsid, et olid osa valimispettuse masinavärgist, kuid ei teinud midagi selle peatamiseks.

„Kui inimestel on mitteelukohajärgse valija sedel, mis ei klapi nende passiga, mõistavad valimiskomisjoni liikmed tavaliselt, et on parem neil hääletada lasta,“ ütles Melkonjants.

Mitmetes video- ja audiosalvestustes dokumenteerisid Smirnov ja teised, kuidas autotäite viisi hääletajaid sõidutati ringi mööda Moskva oblastit. Smirnoviga koos oli autos veel kolm hääletajat, kellest üks oli tema sõber, kes oli aidanud tal võltsijategrupile ligi pääseda. „Ülejäänud kaks ütlesid, et see pole esimene kord, kui nad sellist asja teevad ja eelmistel valimistel olid nad hääletanud kuues jaoskonnas ja saanud selle eest 5000 rubla (129 eurot).“

Smirnovi kolleeg Natalija Pelevina ütles, et nägi kuidas metroos jagati 500-rublaste pakke naistele, kes olid sõitnud autodega Moskva oblastis mööda valimisjaoskondi.

Vene blogisfääris võis näha pilte, kuidas inimesed valimisjaoskondade juures bussidest välja ja hiljem uuesti sisse ronivad.