Moskva analüütikud ja kolumnistid on osutanud lihtsale tõigale - ükski opositsioonikandidaat pole saanud nn suurele põllule jalga maha saada - nende eetriaeg üleriigilistes telekanalites piirdub rangelt seaduses ettenähtud ajaga. Küll domineerib peaaegu kümnekordse ülekaaluga Putin,
kelle tegemisi peaministrina kajastavad ülima põhjalikkusega kõik uudistesaated. Kui mõni opositsionäär aga uudistesse jõuabki, siis pigem naeruvääristavas võtmes. Nii ei pea tsaar Putin isegi diskussioonides üles astuma - anna veel võimalust end kritiseerida.

Küll käib agar hirmutamiskampaania: näidatakse oskuslikult valitud pildikesi nn valge lindi meeleavaldustest ja siis hirmuäratavaid kaadreid pingekolletest. Klipp "Venemaa Putinita" on löönud lained ka internetis. Eesmärk sama: kui te ei vali Vladimir Vladimirovitši, siis tuleb Venemaal põrgu maapeal. Asi on seda iroonilisem, et need kaadrid "põrgust" on tegelikult filmitud viimase aastakümne jooksul Venemaal ehk tegelikult on see lugu Venemaast Putiniga.

Mäng käib memmekeste häälte peale

Kelle peale siis mängitakse? Kui kuulata inimesi tänavatel, siis tundub, et kõige olulisem hääl on babuška ehk vanaemakese käes, kes kõige täenäolisemalt praeguse peaministri taas presidendiks valib. See muidugi ei pole uudis, ka eelmistel valimistel ringlesid netis pilaklipid, mis kutsusid üles valimispäeval memmekese passi ära peitma.

Kuid miks neile just Putin? "Nad on vanad, näinud väga raskeid aegu, neid ei huvita miski muu peale selle, et need tagasi ei tuleks," räägib mulle 45-aastane Tatjana, kes on Moskva linnas elav raamatupidaja. Need on inimesed, kelle ilusaim aeg jäigi Nõukogude liidu kanti. Nad ei taha midagi muud kui stabiilsust ja seda Putin lubab.

Tatjana on teatud mõttes hea näide Venemaa ühiskonna kihistumisest. Ta poeg on kuri režiimivastane, kes süüdistab FSB-d, Venemaa eriteenistust Moskva elumajade õhkulaskmises kümnend tagasi. Mäletatavasti sai Putin siis ettekäände alustada sõda Tšetšeenias. Tatjana vana emake aga agiteerib kogu perekonda ja tuttavaid iga hinna eest Putini poolt hääletama, sest muidu talle enam pensioni ei maksta. Kohe järgmisel päeval ei maksta!

Keegi olla talle nii öelnud? Tatjana sõnul on memmekesel on hästi meeles Jeltsini aeg, kus raha tuli kas mitme kuu pärast ja/või oluliselt vähem. Putini-Medvedevi aegu pole penisonid, kuigi pisikesed, enam viibinud. Nii et sõnum on selge - kui te ei taha, et vanaemake jääks rahata, valige Putinit, radi boga!

Tatjana ei taha uskuda, et pojal oleks plahvatuste osas õigus - see oleks lihtsalt liiga õudne. Nii ei saa ju elada! Valge lindi demonstratsioonidel ta ise käinud pole, kuigi poeg on käinud nii 10. detsembril Bolotnajal, 24. detsembril Sahharovi prospektil, 4. veebruaril jalutanud Bolotnajale ning 26. veebruaril osalenud Sadovajal inimketi moodustamisel. Ema peab poega veidi liiga tulipäiseks.

Miljonär Prohhroviga mutikeste Putini-vaimustuse vastu

Kuid ka Tatjana ise ei vali Putinit. Ta on üritanud memmekesele rääkida teistest kandidaatidest, kuid erilise eduta. Ise on ta sõbrannadega isekeskis otsustanud kas hääletusest loobuda või siis eelistada miljonär Mihhail Prohhorovi. Neis tekitab vaid kahtlusi asjaolu, et Prohhorov on
megarikas. Mida teab selline lihtrahva muredest? Jeltsini aegadest alguse saanud umbusk oligarhide vastu on Venemaal endiselt aktuaalne. Kuigi - kui ma viimane kord Tatjanaga kohtusin, oli ta sõbrannadega kokku leppinud - nad valivad kõik kambakesi Prohhorovi. Et mutikestele vastu hakata.

Panuseid memmekestele näeb ka Moskva igapäevapildis piisavalt. Tänavatele on ilmunud neiukesed, kes kõigile, eeskätt eakatele Putini nimel lilli kingivad. Miks just eakatele - sest keegi teine ei võta neid vastu - pagana provokaatorid! Palgatud on purjus kodutuid, kes ilustatakse valgete lintidega. Eesmärgiks määrida Bolotnaja pargis ja Sadovaja ringteel kümneid tuhandeid kokku toonud vastuhakkajaid ehk inimesi, kes detsembrikuuse duumavalimiste farsist nördinuna nõuavad ausaid valimisi.

Ühtäkki on tagasi toodud ka aasta algusest saadik kadunud olnud puhkepäevaturud! Need kauplemiskohad loodi aastaid tagasi tollase Moskva meeri Juri Lužkovi poolt eesmärgiga aidata pensionäridel odavamalt süüa osta. Tegelikkuses muidugi ei erine nendel turgudel pakutava hind kuigi palju kioskites ja poodides pakutavast, kuid siiski saab pensionär sutsu odavamalt, kui kaupleb ja/või ootab ära turu sulgemishetke.

Keskmine autohullust moskvalane kirub ja vannub neid turge, mis kerkivad otse keset magistraale. Kui võimule pandi Sergei Sobjanin, lubas ta need liikust häirivad turud ära koristada. Suur Mešanskaja turg Olümpiiski halli eest kaduski - et siis kaks päeva enne valimisi väga sobilikuna tagasi tekkida. Vägisi kerkib silme ette paralleel nõukogude ajaga, mida paljud vanakesed siin täiesti avalikult taga nutavad. Siis ka paisati enne valimisi müüki igasugust head ja paremat. Muide, nõukogulikud puhvetid on jätkuvalt valimisjaoskondade kohustuslik element. Erinevalt Valgevenest seal viina küll ei müüda, küll aga võib vedamise korral soetada endale soodsa hinnaga uued potid-pannid.

Mitmeotstarbelised veebikaamerad valimisjaoskonnas

Samal ajal on võimud olnud agarad kuulutama, kuidas enam kahetsusväärseid võltsimisi ei tule. Selleks paigaldati valimisjaoskondadesse üles spetsiaalsed veebikaamerad. Siinsed inimesed on aga teinud sellest üsna loogilise järelduse - järelikult on võimalik tuvastada ka seda, kas rahvas hääletab nii nagu vaja. Ehk - kas lähed ja hääletad Putini poolt või kui sa ei taha ja sul on midagi kaotada - näiteks töökoht, siis ei lähe üldse valima. Kuigi ka mitteminemist pannakse tähele ja tehakse omad järeldused.

Kaamerad ise on samuti paras naljanumber. Rääkimata juba sellest, et mitte keegi ei jõua tagantjärele kõiki nende lindistatut iialgi üle vaadata või kuidas tagatakse ka kolkakülades kaameraks vajalik andmeside. Kui aga keegi peakski näiteks nägema kaamera vahendusel rikkumist, siis tuleb ta selle kohta esitada avaldus põhjendusega, kuidas see on just tema isiklikke huve rikkunud. Vastuse sellele saab alates kuu aja pärast.

Kui arvestada, et Putini pooldajate miitingutele aetakse osa inimesi n-ö vabatahtlikult-sunniviisiliselt, siis võib taoline paranoia olla ka tõendatud. Kolleegid ajakirjanikud on mitmeid kordi kirjeldanud, kuidas kremlimeelsete kogunemistel leiab aset summutatud probleeme, kus keegi
hilineja nõuab meeleheitlikult ülemust, et oma osalus kirja panna - muidu võib töölt kinga saada. Olen ka ise olnud tunnistajaks nn rahakogumisele pärast Ühinenud Venemaa miitingut, kus grupile noortele hakati jagama väidetavaid "päevarahasid". See on vaatepilt, mida ma pole ühelgi opositsioonimiitingul kohanud.

Putin on aga otseselt süüdistanud välisriike, eeskätt USAd läbi valitsusväliste organisatsioonide meeleavalduste rahastamises. Irvhambad on selle peale hakanud meeleavaldustel jagama nn vereraha - dollarit meenutavaid kupüüre mida nimetatakse obamadeks ja hillariteks.

Söandan vaid oma vaatlusandmetele toetudes öelda, et nii palju siiralt rõõmsaid otse silma vaatavaid ja naeratavaid inimesi kui opositsiooni väljaastumistel pole ma kunagi Moskvas kohanud. See linn on enamasti hall anonüümne kuhugi ruttavate inimeste mass, kus keegi ei saa endale lubada miskit muud ilmet näol kui tuim ükskõiksus. Olen kärutanud oma poolteiseaastase lapsega kaks massimeelevaldust läbi - 20-kraadiga jalutanud neli kilomeetrit Oktjabrskajalt Bolotnajale ja 26. veebruaril aidanud moodustada Valget Ringi Sadovajal.

Võit tuleb esimeses voorus

Kuidas saab Putin hakkama praegu, üldises majanduslanguses? Analüütikud on skeptilised, sest hoolimata suurtest sõnadest pole tulevane president välja käinud ühtegi reaalselt võetavat plaani, kuidas muuta ja hoida Venemaad sellisena nagu ta lubab. Skeptikud ütlevad, et see polegi oluline, kuna Putin on nagu Medvedevgi grupi võimul olevate endise KGBlaste moodustis. Kui vaja, vahetatakse välja.

Sellest hoolimata aga arvatavasti valitakse Putin pühapäeval presidendiks. Palju on esitatud küsimust, kas keegi opositsioonikandidaatidest omab reaalset võimalust Putinile vastu hakata?
Vastus on ei. Võibolla suudaks kommunistide kui üsna suure elektoriaadiga partei liider Gennadi Zjuganov ausa mängu korral end teise vooru saada. Teiste kandidaatide toetus aga ei ületa ülemaaliselt isegi 10 protsenti.

Ka objektiivsemad arvamusteuurijad kinnitavad, et poolte kaasmalaste hääle saab Putin kindlasti, ka läbinisti ausate valimiste puhul. Kuid see ei rahulda paregusi Kremli peremehi. See tähendaks valimisprotsessi teise vooru viimist, mis aga ei lähe kokku ühtse ja tugeva Venemaa kuvandiga.

Seega pigem ootame presidendi valituks osutumist esimeses voorus.