Trammi-, trolli- ja bussijuhid teevad toetusstreigi õpetajate palganõude toetuseks ning kollektiivlepinguseaduse muudatuste vastu, mis seab ohtu transporditöötajate palgad, puhkused ja sotsiaalsed tagatised. „Nagu raudteel, on ka ühistranspordis kollektiivlepingutel ülisuur tähtsus ja neid tuleb valitsusel austada,“ selgitas toetusstreigi põhjuseid transpordi ametiühingu esimees Peep Peterson.

Lisaks on neljapäeval plaanis neljatunnine toetusstreik Paides ja Pärnumaal, mis mõlemad häirivad bussiliiklust, kuid ei katkesta seda täielikult.

Transpordi ametiühingu toetusstreigid saavad alguse esmaspäeval Narvas, kus hommikupoolikul korraldavad viietunnise streigi sealsed bussijuhid. Katkestus halvab linnaliinid ja Narva Bussivedude poolt teenindatavad maakonnaliinid. Esmaspäeval toetavad streikijaid ka mitme ettevõtte autojuhid, kes panevad tuuleklaasile streigiteated, kuid reaalset streigikahju ei põhjusta, ja Rakvere bussijuhid, kes teevad kell 9 töökohal pooletunnise toetuspiketi.

Teisipäeval tabab streigilaine Saaremaad, kus kohalikud bussijuhid korraldavad toetusstreigi päeval kell 12-13. Tegu on sümboolse streigiga, kus reisijad reaalselt kannatama ei pea.

Kolmapäeva hommikul kell 8.00 korraldavad Tartu kiirabitöötajad töökohal toetuspiketi, tuletades sellega meelde ka enda vastuseta palganõudeid. Kell 9.30 jätkavad piketiga Tartu bussijuhid.

Streigilaine lõpetavad reede kahe maakonna teetöötajad, kes kaaluvad päevast tööseisakut, mis jätaks lumiseks kõik nendes maakondades asuvad riiklikud maanteed. Läbirääkimised streigi tegeliku kestuse üle veel käivad.

Toetusaktsioonide täieliku kava avaldab Transpordi Ametiühing oma kodulehel täna kell 16.