Eelmise aasta septembris alanud terrorismikahtlustustega seotud juurdlus ja rahvusvaheline koostöö on paljastanud uusi sidemeid Somaalia terroriorganisatsiooniga al-Shabaab. Supo teatel on organisatsiooniga kontaktis varasemate aastatega võrreldes rohkem Soomes elavaid inimesi, vahendab Iltalehti.

Ka organisatsiooni kõrgeimal juhtkonnal on lähedasi sidemeid Soome ja teiste Põhjamaadega. 2011. aastat puudutavas raportis öeldakse, et julgeolekualane olukord Somaalias mõjutab otseselt terrorismiohtu Soomes.

Kontakte on avastatud ka teiste välismaa terroriorganisatsioonidega.

Supo rõhutab, et terrorioht ei ole Soomes seni veel kasvanud, kuid olukord on sügisel ilmnenud asjade valguses selgelt muutumas. Terroristliku tegevuse poole püüdlevate organisatsioonide ja isikute arv on kasvanud ja riskide usaldusväärne hindamine sellega seoses keerulisemaks muutunud.

„Eriti üksikute radikaliseerunud isikute tekitatavat ohtu ja motiive on keeruline ennetada,“ kirjutab Soome kaitsepolitsei.

Supo hoiatab, et terrorismiga seotud sündmused välismaal võivad mõjutada Soome julgeolekualast olukorda kiiresti ja ennustamatul viisil.