Kook ütles Delfile nagu Igor Taro isegi, et käsk mehe kinnipidamiseks Pihkvas tuli ilmselt kõrgemalt. „Kardetakse igasugust kajastust, isegi sellisel juhul, kui see kajastus on täiesti neutraalne ja objektiivne,“ kommenteeris Kook, mis võis olla korrespondendi kinnipidamise taga.

Üks intervjueeritavatest oli aga Putini regionaalse valimisstaabi esindaja. „Igor ise arvas, et just selle kaudu jõustruktuure teavitati, sealt see pall hakkas veerema,“ kommenteeris Kook. „Selles riigis ja ühiskonnas on palju paranoiat ja vandenõuteooriaid,“ ütles Kook ja sõnas, et see on põhjus, miks ei maksa nostalgitseda ega Nõukogude aega taga igatseda.

Kook sedastas, et Taro kinnipidamine on absurdne, eriti kui panna olukord Eesti konteksti. „Kui meile tuleb Vene ajakirjanik meie valimisi kajastama, siis olgu ta nii- või naasuguse hoiakuga, keegi ei hakka teda sellepärast kinni pidama, keegi ei hakka tema materjali konfiskeerima. See näitabki, et need riigid ja ühiskonnad on siiski sootuks erinevad.“

Kook sõnas, et homse kohtuistungi otsus on ette teada – öeldakse, et Taro eksis millegi vastu ja küsimus on vaid selles, kas piirdutakse hoiatusega või määratakse rahatrahv. Kooki hinnangul pole vahet, kumba pidi otsustatakse, küll aga on tema jaoks jabur, et mälukaart filmitud materjaliga konfiskeeriti ning öeldi, et kui kaardi üldse tagasi saab, siis tühjana.

Plaan oli, et Krister Paris kajastab Moskvas valimiste-eelset olukorda riiklikul tasandil ning Igor Taro näitab, mida arvavad inimesed maapiirkondades. „Teha täiesti rohujuure tasandilt lugu, ilma kedagi süüdistamata, eelhoiakuta, minna ja teha rahulik ja objektiivne lugu, kirjeldada, milline olukord on. Kummastav on selline räige käitumine,“ sõnas Kook.

Täna õhtul helistas Tarole ka president Toomas Hendrik Ilves, kes lubas juhtumi lahenemist jälgida, mis annab Kooki lootuste järgi Tarole ka tuge.