"Teen Teile ettepaneku kehtestada vahetu sunni kohaldamise dokumenteerimise kord selliselt, et vajadusel oleks igal üksikjuhtumil võimalik üheselt tuvastada kõnealuse meetme rakendamist," teatas õiguskantsler Indrek Teder politsei- ja piirivalveameti peadirektorile Raivo Küüdile saadetud kirjas, vahendab BNS.

Samuti teeb Teder ettepaneku töötada välja universaalne tervisekontrolli protokoll, mis koostatakse kõikide politsei kinnipidamiskohtades viibivate kinnipeetute kohta nende esmasel saabumisel.

Teder nentis, et on senises praktikas korduvalt täheldanud, et isikute kaebuste või ka kontrollkäikudel kinnipeetutelt saadud väidete kontrollimine on teatud juhtudel keeruline, kuna politseiametnikud ei ole protokollinud mõnda menetlustoimingut, mille osas isik pretensioone esitab. "Üldjuhul ei ole mul olnud põhjust kahelda politseiametnike kinnitustes toimingute õiguspärase teostamise kohta, kuid ilma kirjalike materjalide olemasoluta on hilisemalt, isegi toimingu sooritanud ametnikel endil, keeruline toimunut täpselt kirjeldada."

Siiani on Tederi sõnul sellisteks toiminguteks, mille kohta politseiametnikud ei ole dokumente koostanud või on neid tehtud ebatäpsusi sisaldavalt, eelkõige isiku suhtes vahetu sunni kohaldamine ja kinnipeetu terviseseisundi fikseerimine politsei kinnipidamiskohas. Probleeme on põhjustanud ka isiku kainenema toimetamise dokumenteerimine.

Teder oootab oma ettepanekutele vastust hiljemalt 2. aprilliks.