Ekspeaminister Julia Tõmošenko lähiliitlane Lutsenko nimetas Kiievi Petšerski rajoonikohtus aset leidnud protsessi „farsiks ja arveteõiendamiseks”, vahendas BNS.

„Kahtlemata on mul väga kahju perekonnast. Tänane päev tõestas, et see poliitiline arveteõiendamine on absoluutne farss,” ütles Lutsenko ajakirjanikele.

Lutsenko vahistati 2010. aasta detsembris ning teda on sellest ajast alates hoitud eeluurimisvangistuses.

Kohtunik Sergi Vovk ütles kohtuotsust ette lugedes, et karistusaja hulka loetakse aeg, mille Lutsenko on juba vanglas veetnud, samas näeb karistus ette tema vara konfiskeerimist.

„Me oleme näinud, et Ukrainas pole õiglast kohtumõistmist,” ütles Lutsenko pärast kohtuotsuse ärakuulamist süüaluse pingist.

„Selle otsuse eesmärgiks on hävitada mind poliitikuna,” lisas ta.

Protsessi jälgis tähelepanelikult Euroopa Liit, mis on hoiatanud Ukrainat, et Tõmošenko vangistamine seitsmeks aastaks on andnud tõsise hoobi Kiievi võimalustele blokiga ühineda.

President Viktor Janukovitš on kinnitanud, et tal pole juriidilise protsessiga mingit pistmist, ent Tõmošenko on öelnud, et tema ja ta liitlaste kohtulik jälitamine on poliitiline kättemaks, mida Ukraina liider iga hinna eest jätkab.

Lutsenko oli üks Tõmošenko liitlastest 2004. aasta oranži revolutsiooni päevil.

Ta mõisteti süüdi võimu kuritarvitamises, kuna ta aitas taotleda seadusevastast pensioni ja eluaset oma autojuhile. Samuti mõisteti ta süüdi eelarvevahendite vales kasutamises iga-aastase miilitsapäeva tähistamisel 2008. ja 2009. aastal.

Lutsenko sattus 2009. aasta mais skandaali, kui Saksa lennuki meeskond keeldus purupurjus ministrit pardale laskmast. Vahejuhtumi käigus olevat Lutsenko vigastanud nelja lennujaama töötajat ning nimetanud politseinikku „natslikuks seaks”.